"SAD pomozite, Putin sanja SSSR"

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk kaže da Rusija podriva globalnu stabilnost i napore usmerene ka neširenju nuklearnog oružja u atmosferi ukrajinske krize.

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

20:34

Default images

Jacenjuk je za američku televiziju NBC uoči posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Kijevu, takođe, zatražio finansijsku i ekonomsku podršku i pomoć modernizaciji ukrajinske vojske, ali ipak nije zatražio i oružje, prenosi danas AFP.

"Svet ima razloga da bude zabrinut zbog Putinovih namera i zbog onoga što je Ruska Federacija učinila na podrivanju globalne stabilnosti", kazao je Jacenjuk.

"Oni su zapravo eliminisali programe neširenja nuklearnog oružja", dodao je on misleći pritom na Memorandum iz Budimpešte iz 1994. na osnovu kojeg je Ukrajina predala svoj nuklearni arsenal u zamenu za garantovanje suvereniteta od strane Moskve i zapadnih sila, navodi AFP.

"Kristalno je jasno da danas Rusija predstavlja globalnu pretnju , kao i pretnju za EU i samu Ukrajinu", rekao je Jacenjuk. On je, takođe, optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za ekspanzionističke ambicije.

"Predsednik Putin ima san da ponovo obnovi Sovjetski Savez i svaki dan ide sve dalje i dalje...Bog zna gde će se na kraju zaustaviti", kazao je Jacenjuk za NBC.

Ranije danas je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo Rusiju da iskoristi svoj uticaj na dobrovoljce u Slavjansku kako bi napustili zgrade koje ilegalno zauzimaju. Raša tudej je javio da je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo bivše pripadnike specijalnih jedinica "Berkut" da se vrate u službu i "spasu Ukrajinu".

Uskrs u Ukrajini ne prolazi mirno - sinoć je u napadu na kontrolni punkt u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine ubijeno šest osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: