Irak: U seriji napada 19 poginulih

U seriji napada danas je u Iraku poginulo najmanje 19, a povređeno gotovo 50 ljudi, rekli su neimenovani irački zvaničnici.

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

19:09

Default images

Manje od dve nedelje uoči parlamentarnih izbora u Iraku, ta zemlja trudi se da spreči talas medjuverskog nasilja koje je dovelo do nivoa krvoprolića nevidjenog od kako se, tokom 2006. i 2007. godine, zemlja nalazila na ivici gradjanskog rata.

Među današnjim napadima, najviše žrtava bilo je u predgradju šiitskog grada Savame, 370 kimoletara jugoistočno od Bagdada, gde su istovremeno eksplodirala dva automobila bombe u trgovinskoj oblasti, pri čemu je poginulo sedam, a povredjeno 17 ljudi.

Napad na šiitski univerzitet dogodio se u naselju Ur u istočnom Bagdadu, gde je bombaš samoubica napao glavni ulaz univerziteta, dok su trojica ekstremista upali na zadnji ulaz, ubivši četvoricu policajaca i jednog nastavnika.

U tom napadu povredjeno je 18 ljudi, a snage bezbednosti ubile su sva tri napadača.

U trećem napadu eksplodirao je automobil bomba u trgovinskoj oblasti u gradu Iskandriji južno od Bagdada, pri čemu je poginulo troje, a povredjeno 12 civila.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali sunitske pobunjeničke grupe izvode napade širom zemlje otkako je vlada koju čine šiiti ugušila prošlogodišnji protest sunita.

Nasilje, koje se posebno dogadja van Bagdada, poraslo je zato što ekstremisti hoće da podriju šitsku vladu uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 30. april.

Na tim izborima više od 9.000 kandidata će biti u trci za 328 mesta u parlamentu, ali neće biti glasanja u delovima provincije Anbar kojima dominiraju suniti, a koji su zahvaćeni borbama izmedju snaga bezbednosti i ekstremistima podstaknutim delovanjem terorističke mreže Al Kaida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: