Bozanić: Stepinac će biti svetac

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić je na svečanoj uskršnjoj misi izjavio da "niko i ništa" ne može zaustaviti proglašenje Alojzija Stepinca katoličkim svecem.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.04.2014.

17:59

Default images

Bozanić je na misi u Zagrebačkoj katedrali rekao da su "protivnici hrišćanstva" decenijama pokušavali da zatru i sam pomen imena kardinala Alojzija Stepinca, ali da niko i ništa ne može zaustaviti Crkvu na putu ka njegovoj kanonizaciji.

Zagrebački "Jutarnji list" piše, pozivajući se na izvore iz Vatikana, da će kontroverzni hrvatski kardinal Stepinac, koji ima status blaženog, biti uskoro u Rimu proglašen za sveca, ali će to verovatno biti tek na jesen, a ne u maju kako se bilo ocekivalo.

Stepinac je posle Drugog svetskog rata osuđen, između ostalog, zbog saradnje sa vrhom ustaške države. Umro je 1960. godine u kućnom pritvoru. Hrvatska istoriografija sada Stepinca dominantno prikazuje u pozitivnom svetlu, kao pravednika i žrtvu istorijskih okolnosti.

Bozanić je na uskršnjoj misi, takođe, ocenio da sistematsko unižavanje žrtve "hrvatskih branitelja" u poslednje vreme svedoči o tome da se u njima krije "nesaglediv potencijal" za izlazak Hrvatske iz krize, prenela je Hina.

"Šta nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?", upitao je on.

Govoreći o papi Jovanu Pavlu II, koji zajedno s Jovanom XXIII treba da bude kanonizovan, Bozanić je rekao da je on svoju neskrivenu bliskost sa Hrvatima dokazao u čak tri posete Hrvatskoj.

"U presudnim vremenima učinio je mnogo za našu nacionalnu samostalnost i međunarodno priznanje, te nam je zato postao više od prijatelja, postao je papa hrvatske nade", rekao je kardinal Bozanić.

Papa Jovan Pavle Drugi je, u oktobru 1998. godine, Stepinca proglasio blaženim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: