MPC za dijalog sa SPC

Sinod kanonski nepriznate MPC spreman je da od patrijaraha Vartolomeja, Kirila i Irineja zatraži regulisanje statusa te verske zajednice dijalogom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.04.2014.

16:03

Default images

Ali, kako je dodao sinod Makedonske pravoslavne crkve, "bez uslovljavanja".

Poglavar te crkve Stefan, izjavio je u prazničnom intervjuu makedonskim medijima da je sinod MPC na nedavnom zasedanju doneo odluku da se obrati patrijarsima carigradskom Vartolomeju, moskovskom Kirilu i srpskom Irineju, kako bi potvrdio spremnost na dijalog radi regulisanja sada nekanonskog statusa ove crkve.

Dijalog bi, kako je naveo, trebalo da bude "iskren i bez uslovljavanja", prenela je Verska informativna agencija.

"Druge razgovore oko istorijskih i proceduralnih formalnosti treba prevazići i dati mesto ljubavi", naveo je on.

Potrebu što bržeg prevazlaženja stanja između MPC i SPC bez uslovljavanja poglavar Stefan je izrazio i u Božićnoj poslanici.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je ranije da će SPC s radošsću prihvatiti razgovore sa nekanonskom MPC, ali po kanonskim principima i u skladu s ranijim dogovorima.

Reč je o principima postignutim prilikom ranijih dogovora, a poslednji takav je postignut 2002. godine u Nišu.

"Naša želja je da razgovaramo, ali po kanonskim principima, od kojih nema odostupanja, i u skladu sa dogovorima koje smo ranije imali", rekao je tada patrijarh.

Patrijarh Irinej je, kao vladika niški 17. maja 2002. godine u Nišu, bio domaćin skupa i jedan od potpisnika tada postignutog sporazuma o konstituisanju Ohridske arhiepiskopije i prevazilaženju raskola između kanonske SPC i nepriznate MPC.

Dogovor je podrazumevao priznavanje najšire crkvene autonomije eparhijama u Republici Makedoniji, s tim da zauzvrat Ohridska arhiepiskopija zadrži simbol i izbor poglavara Crkve u Makedoniji, koji potvrđuje patrijarh srpski.

Predlog dogovora prihvatilo je pet od sedam makedonskih episkopa, ali su, 28. maja iste godine, oni su sporazum "zaboravili" i makedonskoj javnosti saopštili da je u Nišu potpisan samo radni dokument, koji nema obavezujući karakter.

Inače, nekanonska MPC je autokefalnost proglasila u leto 1967. godine.

VIA preonosi i da je mitropolit debarsko-kičevski Timotej u svom intervjuu istakao da političari "ne mogu da reše nijedan crkveni problem, pa ni autokefalnost MPC".

Mitropolit, međutim, smatra da političari mogu da doprinesu da i u "aktuelnoj situaciji" stvore klimu i uslove za razgovore.

Govoreći o svetskom pravoslavlju, mitropolit Timotej tvrdi da je Moskovska patrijaršija "uvek imala simpatije" i da je "u granicama mogućnosti" davala podršku Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

To je, kaže on, došlo do izražaja prilikom susreta patrijarha Kirila sa makedonskim predsednikom Đorđom Ivanovim.

Predsednici Srbije i Makedonije, Tomislav Nikolić i Đorđo Ivanov su još oktobra 2012. godine u Skoplju poručili da spor između SPC i MPC treba rešiti dijalogom te dve verske zajednice, a da su oni, kao predsednici dve države, spremni da pomognu da taj proces uspe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: