Nema opuštanja, preti još poplava

Reka Toplica se lagano vraća u svoje korito, ali opasnost od poplavnog talasa kod Prokuplja i Kuršumlije ne prestaje ni narednih dana.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 20.04.2014.

20:09

Default images

To kaže načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić i dodaje da narednih dana i nedelja nema opuštanja i da sve snage moraju da ostanu. mobilisane",

On je napomenuo da sve lokalne samouprave koje nemaju dovoljne kapacitete treba da zatraže pomoć. Vanredna situacija zbog obilnih poplava proglašena je u 10 opština u Srbiji.

Marić isitče da tokom cele godine treba voditi računa i čistiti korita reka, kako se svakog proleća ne bi ponavljali isti problemi i to u istim opštinama.

Vanredna situacija bilo je proglašeno u 11 opština - Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Zaječar, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Trgovište i Žitorađa, ali je popodne ukinuta u Zaječaru pošto su Beli i Crni Timok u opadanju, tako da je sada vanredna situacija na snazi u 10 opština. Putevi su u prekidu na 7 deonica.

Zbog slabijeg snabdevanja strujom otežano je snabdevanje pijaćom vodom u ugroženim područjima, pa se u te krajeve već upućuju cisterne sa pijaćom vodom.

Evakuisano je 440 lica, na više teritorija, najviše na teritoriji opštine Prokuplje 120 lica i u opštini Kuršumlija oko stotinu Roma.

Mere odbrane od poplava sprovode na oko 300 kilometara nasipa i građevina u Srbiji.

Ministri sutra u poplavljena područja

Novi Pazar (Foto: Tanjug)
Ministri Vlade Srbije sutra obilaze područja koja su ugrožena poplavama a prisustvovaće i sednicama opštinskih štabova za vanredne situacije u Zaječaru, Lučanima, Kraljevu i Prokuplju.

Ministri obilaze poplavljena područja kako bi se upoznali se sa razmerama štete i potrebama stanovništva koja su pogođena, da bi Vlada mogla efikasno da reaguje, saopšteno je iz Nemanjine 11.

U Vladi Srbije danas je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije. Na sastanku je dogovoreno da ministri obidju sva ugrožena mesta, prema rasporedu koji će tek biti utvrdjen.

Vlada Vojvodine pripravna za pomoć ugroženim područjima

Poplavljen put kod Kraljeva (Foto: Tanjug)
Vlada Vojvodine i nadležne institucije u Vojvodini stavile su sva rasposloživa sredstva u pripravnost, kako bi područja ugrožena od poplava u Srbiji mogla da zatraže pomoć.

Naređena je pripravnost lica koja učestvuju u odbrani od poplava i priprema opreme za pomoć tokom poplavnih talasa, kao što su mobilni crpni agregati velike snage, dogovoreno je na današnjim konsultacijama.

Na raspolaganju su resursi Vlade Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Javnog vodoprivredmog preduzeća Vode Vojvodine.

Vlada Vojvodine svakodnevno pratiti situaciju i u komunikaciji s nadležnim republičkim službama, ministrom poljoprivrede Draganom Glamočićem i rukovodiocem sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predragom Marićem, učiniti sve da se što pre pomogne stanovništvu, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: