Uskršnje primirje u Ukrajini

Operacije protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine obustavljene su tokom Uskrsa, kaže mininstar spoljnih poslova te zemlje Andrej Deščica.

Izvor: BBC

Subota, 19.04.2014.

12:55

Default images

Deščica je rekao za BBC da je cilj operacije na istoku Ukrajine da se život vrati u normalu i zaštiti stanovništvo.

"Antiteroristička akcija je privremeno obustavljena tokom uskršnjih praznika i neće se upotrebljavati sila protiv proruskih snaga", naglasio je Deščica.

Prema njegovim rečima, OEBS je voljan da počne pregovore sa "separatistima".

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da "ništa ne sprečava" normalizaciju odnosa Rusije i Zapada koji su, zbog situacije u Ukrajini, najgori od vremena Hladnog rata.

Putin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da "misli da ništa ne sprečava normalnu saradnju".

"To ne zavisi od nas. Ili ne samo od nas. To zavisi od naših partnera", rekao je ruski predsednik.

Putin je ovo izjavio dva dana pošto su, suprotno očekivanjima, šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine u Ženevi postigli sporazum o koracima za ublažavanje krize u Ukrajini.

Ruski predsednik je ocenio i da će Rusija imati bolje odnose sa NATO kada u oktobru na mestu generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena bude zamenio Jens Stoltenberg, bivši premijer Norveške.

"Imamo vrlo dobre odnose, uključujući i lične odnose. To je jedna vrlo ozbiljna i odgovorna osoba", rekao je Putin govoreći o Stoltenbergu.

Putin je ove sedmice optužio Andersa Foga Rasmusena da je krišom snimio jedan privatni razgovor koji su vodili dok je sadašnji seketar NATO bio na funkciji premijera Danske.

U Donjecku administrativne zgrade i dalje pod blokadom

Dva dana nakon sporazuma Rusije i Ukrajine u Ženevi, u desetak ukrajinskih gradova proruski demonstranti i dalje drže administrativne zgrade pod blokadom, preneo je AFP.

U gradu Donjecku na istoku zemlje, naoružani ljudi zabarikadirani su unutar regionalne vladine zgrade. Oko 50 pobunjenika postavilo je barikade od vreća sa peskom i guma.

"Nastavljamo uobičajno", rekao je jedan od pobunjenika francuskoj agenciji.

"Pravoslavni sveštenik je unutra sa nama i proslavićemo večeras Uskrs", rekao je on.

Neuspeh sporazuma koji su u Ženevi u četvrtak postigle SAD, Rusija, Ukrajina i EU mogao bi da produbi najgoru krizu na relaciji istok-zapad od hladnog rata, ocenio je AFP.

Francuska agencija prenela je danas istraživanje Instituta za medjunarodnu sociologiju u Kijevu, objavljeno u jednim dnevnim novinama na ruskom jeziku po kome se većina stanovnika Donjecka protivi pripajanju Rusiji, ali smatraju prozapadne vlasti u Kijevu nelegitimnim.

Od 3.200 anketiranih ideju o pripajanju teritorije Rusiji odbacilo je 52,2 odsto, za je bilo 27,5 odsto, a 17,3 odsto nije moglo da se izjasni.

U jugoistočnom rusofonskom delu zemlje, 69,7 anketiranih je bilo protiv, 15,4 posto za i 12,5 bez stava, prema anketi realizovanoj na uzorku od 3.232 ispitanika u osam oblasti.

Oko 74 odsto anketiranih smatra vršioca dužnosti predsednika Oleksandra Turčinova nelegitimnim predstavnikom.

Vojnoj interevenciji Rusije protivi se 66,3 anketiranih, a 57,2 smatra da njihova prava nisu prekršena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: