Evakuacije u Prokuplju i Kuršumliji

Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije su sa područja Prokuplja zbog poplava izazavanih nabujalom rekom Toplicom iz objekata direktno spasili 22 osobe.

Izvor: B92, Beta

Subota, 19.04.2014.

23:53

Default images

Spasena su i dva čoveka sa krova automobila.

Dve osobe su sa autom pokušale da pređu preko lokalnog mosta, ali su se zbog nabujale rekle našle u vodi tako da su ih pripadnici Sektora za vanredne situacije sa čamcima spasili s krova vozila, rekao je večeras Tanjugu predstavnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Vlado Plemić.

On je istakao da je auto još u vodi do krova i da će pripadnici tog sektora pokušati da ga izvade kada nabujali talas reke Toplice koji je naišao iz pravca Kuršumlije prođe kroz Prokuplje. Plamić je naveo i da poplavni talas na području Prokuplja polako počinje da stagnira i da se uputio ka pravcu Žitorađe, gde je prebačen deo snaga Sektora za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, kiša koja je večeras ponovo počela da pada može u Prokuplju otežati situaciju, koja je generalno pod kontrololm i gde su angažovani i timovi za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije.

U Prokuplju je večeras održana sednica lokalnog štaba za vanredne situacije kojoj je prisustvovoao i načelnik Sektora MUPa za vanredne situacije Predrag Marić.

Zbog poplava proglašena je vanredna situacija u Kuršumliji, Lučanima i Požegi. Najugroženija tačka u Srbiji je trenutno Zaječar gde je takođe proglašeno vanredno stanje.

Na području Kuršumlije voda i dalje nadire, a u prekidu su telefonske veze, internet, mobilna telefonija, javlja naš reporter.

U ovom gradu je ugroženo i snebdevanje pijaćom vodom, a kako javlja reporter B92, očekuje se da cisterne sa vodom stignu u toku noći. Oštećeno je više stambenih i ekonomskih objekata u gradu i okolnim selima, a poljoprivrednici će pretrpeti najveću štetu.

Mnoga sela su odsečena od grada zbog poplava i odrona, a putevi su presečeni i prema tri okolne banje, kao i prema Đavoljoj varoši.

Mnogo ljudi je i evakuisano, javlja naš reporter.

Saobraćaj obustavljen na pojedinim deonicama

Na putu Jasikovo-Vlaole obustavljen je saobraćaj zbog obilnih padavina, dok su česti odroni na deonici Golubac-Porečki most-HE Đerdap, saopštilo je večeras Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Prema navodima iz saopštenja, alternativni pravac za vozila koja se kreću iz Vlaola je preko Bora, a i iz Jasikova preko Majdanpeka.

Radovi su obeleženi adekvatnom privremenom saobraćajnom signalizacijom, a putari rade kako bi se saobraćaj što pre normalizovao.

JP "Putevi Srbije" upozorava sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni u vožnji zbog učestalih odrona usled obilnih padavina na putu Golubac-Porečki most-HE Đerdap.

Ekipa putara često interveniše na pomenutoj deonici, te je neophodan dodatan oprez u vožnji.

Javno preduzeće apeluje na vozače da poštuju postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju i ograniče brzinu i vožnju prilagode uslovima na putu. Putevi Srbije” saopštili su večeras da je usled obilnih padavina došlo do potpunog prekida saobraćaja za sva vozila na državnom putu broj 30, deonica Ivanjica - Ušće.

Alternativni pravac je preko Kaone, navodi se u saopštenju JP "Putevi Srbije". JP “Putevi Srbije” apeluje na vozače da poštuju postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju i vožnju prilagode uslovima na putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: