NS: Ranjeni policajac i napadač

Policajac (25) i napadač ranjeni su prilikom intervencije u ulici Bogdana Popovića na Adicama oko 12.30 časova. Policajac životno ugrožen, napadač stabilno

Izvor: B92

Subota, 19.04.2014.

14:09

Default images

Prema nezvaničnim informacijama, pucnjava se dogodila nakon što je policija došla po pozivu ukućana da ih jedan od članova porodice maltretira.

Na ulazu u dvorište policajce je dočekala žena koja im je objašnjavala šta se dešava, kada je iznenada jedan od ukućana počeo da puca na njih.

Tada je ranjen policajac, a njegov kolega je uzvratio vatru i ranio napadača. Ranjeni policajac, kao i napadač, prevezeni su u Urgentni centar KCV-a.

Kako B92 saznaje policajac I.M. (25) pogođen je u stomak. Policajac je operisan i nakon operacije njegovo stanje je stabilno, ali je i dalje je životno ugrožen.

Napadač je I.S. (58) pogođen je u leđa i nakon operacija nalazi se u stabilnom stanju. On nije u životnoj opasnosti i sa njim radi kriminalistička policija kao i nadležno tužilaštvo, saopštio je MUP. Nezavisni policijski sindikat Srbije osudio je napad i ranjavanje policajac.

‘’Iz nedelje u nedelju mi se susrećemo sa strašnim događajima u kojima dolazi do napada na policajce. U današnjem je građanin otvorio vatru na našeg kolegu koji se sada bori za život. Ne mogu da se otmem utisku da se nalazimo u začaranom krugu koji počinje sve brže da se vrti a u kojem više nema nikakvog poštovanja prema policajcima na koje, očigledno, ‘’ima pravo’’ da zapuca ko god poželi. Kada i na koji način su naše kolege postali glineni golubovi? Kako je došlo do toga da danas svako ima pravo da podigne ruku, nož ili da potegne pištolj na osnovu reda i mira našeg društva? Gospodo sudije, pogledajte kakve kazne izričete napadačima na policajce! Gospodo nadređeni, pogledajte kako Vam u pocepanim uniformama svakoga dana hiljade radnika MUP-a izlazi na ulicu da časno brane svoje sugrađane. Gospodo iz Vlade, pogledajte kakvo bezakonje vlada na ulicama! Gospodo, svi ste vi direktno odgovorni ako jedna kuća danas bude zavijena u crno’’, navodi Momčilo Vidojević, predsednik NPSS.

Beogradski sindikat policije je, u svom saopštenju dostavljenom medijima, istakao da su i ovoga puta policajci intervenisali bez zaštitne opreme.

"Mladi Ivan Mičić (24) i njegov kolega Svetozar Stojković pozvani su od unezverene žene koju je izvesni Isuf Strana(58) vezivao, maltretirao i prislanjao joj pištolj na čelo. Policijski posao kao i obično, ali kao i obično ta patrola je bila bez zaštitnih prsluka što je već uobičajeno u policiji Srbije. I desilo se ono što se stalno dešava: hrabra intervencija kolege Ivana koji staje između ugrožene žene i raspomamljenog Isufa i prima metak u stomak umesto potencijalne žrtve. Hrabrost mladog kolege nije zatajila i u tom magnovenju uspeva da uzvrati hitac, dok ga je drugi metak, na sreću, promašio. Kolega Svetozar priskače u pomoć i vezuje", navode u saopštenju.

Starešine koje su uputile patrolu, mogle su da pretpostave da se radi o veoma rizičnoj intervenciji prema kraju odakle je došao poziv, i svakako da njihovo postupanje treba detaljno preispitati i utvrditi da li ima odgovornosti starešina zbog toga što je 24-godišnjak morao da bude veoma ozbiljno ranjen, navode u saopštenju iz Beogradskog sindikata policije i policijskih starešina.

Oni su istakli da policija često nema adekvatnu zaštitnu opremu. "Svakodnevno se troše stotine hiljada pa i milioni dinara iz budžeta na brojne sporedne stvari unutar MUP-a, ali se stalno "zaboravlja“ nabavka kvalitetnih službenih vozila, adekvatnog naoružanja i zaštitne opreme i dr. Ta "zaboravnost“ nije od juče, ona traje decenijama unazad, i o njoj se stidljivo progovori tek kada se dogodi ovakav slučaj kakav se danas dogodio u Novom Sadu", navode iz Beogradskog sindikata. Strukovno udruženje policije "dr Rudolf Arčibald Rajs" iz Novog Sada, saopštilo je danas, povodom ranjavanja policajca u tom gradu, da se policiji moraju dati "adekvatna ovlašćenja", jer se broj napada na njih konstatno povećava.

"Policajac ne sme da upotrebi pištolj dok god na njega neko lice prvo ne zapuca. Ali šta ako policajac bude pogođen smrtno? Po svemu sudeći pištolji nam nisu potrebni, najbolje je da ih vratimo poslodavcu", piše u saopštenju.

Udruženje je ocenilo da država i Ministarstvo unutrašnjih poslova samo "deklarativno osuđuje ovakve napade", jer su poslednje izmene Zakona o policiji bile izvršene 2011. godine.

"Odlazeći ministar Ivica Dačić i direktor policije Milorad Veljović, posle svakog ranjavanja kolega obećavaju da će se Zakon promeniti, da će policija dobiti adekvatna ovlašćenja. Nažalost od obećanja nema ništa i od 2011. godine se ništa nije promenilo", dodaje Udruženje. Udruženje je zapitalo ministra i direktora policije da li se osećaju odgovornim, te da li "imaju imalo morala". Državni sekretar u MUP Vladimir Božović obišao je večeras u Kliničkom centru Vojvodine, na odeljenju intezivne nege, teško povređenog policajca I.M. (1989).

Državni sekretar Božović, koji je razgovarao sa lekarima o stanju povređenog policajca, izjavio je da je u ovom trenutku najznačajnije da policajac preživi, jer je i dalje u opasnosti.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova će učiniti sve da pomogne da se rasvetle okolnosti ovog zločina. Jer, "pucanj u policajca je pucanj u građane i Srbiju, to je težak zločin na koji će MUP i Srbija snažno odgovoriti“, rekao je Božović.

Državni sekretar se zahvalio lekarima koji su brzom akcijom i reakcijom zbrinuli i operisali policajca i izrazio nadu da će se on oporaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: