RUS: Nove vojne baze u Tihom okeanu

Rusija će u naredne dve godine izgraditi nove vojne baze na Kurilskim ostrvima, koja su predmet teritorijalnog spora sa susednim Japanom.

Izvor: Beta

Petak, 18.04.2014.

14:39

Default images

"Odluka o izgradnji vojnih baza na ostrvima Iturup i Kunašir je donesena i potvrđena", izjavio je komandant ruske Dalekoistočne vojne oblasti Sergej Surovikov, a prenele ruske agencije.

On je dodao da će svi glavni objekti, kojih će biti više od 150, biti izgrađeni do 2016. godine.

Trupe ruske vojske raspoređene na pomenuta dva ostrva, koje Japan smatra svojom teritorijom, iako su ona pred kraj Drugog svetskog rata postala deo SSSR-a, takođe će dobiti dodatnu opremu, rekao je komandant ruske vojske.

Šef japanske diplomatije Fumio Kišida, čija se zemlja priključila zapadnim zemljama u osudama ruske politike u Ukrajini, izjavio je juče da odlaže svoju posetu Rusiji. SAD su početkom aprila navele da je neophodna američka podrška Japanu.

Odnosi između Moskve i Tokija su zategnuti već decenijama zbog nerešenog statusa četiri najjužnija ostrva u Tihom okeanu, koje Rusi nazivaju Južnim Kurilskim ostrvima, a Japanci Severnom teritorijom.

Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na sva četiri.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: