Šta je sve dogovoreno u Ženevi

Ključni deo sporazuma o deeskalaciji krize u Ukrajini podrazumeva da sve strane moraju da se uzdrže od bilo kakvog nasilja, zastrašivanja ili provokacija.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.04.2014.

09:27

Default images

Šefovi diplomatije Rusije, Ukrajine, SAD i EU usvojili su na sedmočasovnom mirovnom sastanku u četvrtak u Ženevi zajedničku izjavu o situaciji u Ukrajini i početnim koracima za smirivanje tenzija i povratku bezbednosti za sve građane.

Učesnici sastanka oštro su osudili i odbacili sve izraze ekstremizma, rasizma i verske netrpeljivosti, uključujući antisemitizam.

Kako prenosi AP, u izjavi se navodi da sve ilegalno naoružane grupe moraju da budu razoružane, a svi bespravno oduzeti objekti moraju biti vraćeni legitimnim vlastima, kao i sve bespravno zauzete ulice, trgovi i druga javna mesta.

Amnestija će biti odobrena demonstrantima i onima koji su napustili zgrade i druga jana mesta i predali oružje sa izuzetkom onih koji su proglašeni krivim za krupne zločine.

Dogovoreno je da specijalna posmatračka misija OEBS treba da igra vodeću ulogu u pomaganju ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicima u neposrednoj primeni ovih mera za de eskalaciju gde god je najpotrebnije.

SAD, EU i Rusija i su se obavezale da podrže ovu misiju, uključujući pružanje monitoringa.

Najavljeno je da će reforma Ustava biti inkluzivan, transparentan i odgovoran proces u koji će biti uključeno neposredno uspostavljanje širokog nacionalnog dijaloga uz učešće svih regiona Ukrajine i političkih izbornih jedinica, uz javne komentare i amandmane.

Učesnici ženevskog sastanka podvukli su značaj ekonomske i finansijske stabilnosti Ukrajine i najavili da su spremni da razgovaraju o dodatnoj podršci da bi se sproveli navedeni koraci.

Na sastanku na kom je usvojen dokument o deeskalaciji situacije u Ukrajini, učestvovali su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i vršilac dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andrej Deščica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: