Zalivske zemlje smiruju krizu

Zalivske zemlje postigle su sinoć dogovor o okončavanju krize u kojoj su tri zemlje odlučile da izoluju Katar, optužujući ga za podršku Muslimanskom bratstvu.

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

09:18

Default images

Za izolaciju Katara zalagali su se pre svih Saudijska Arabija, ali i UAE i Bahrein.

Članice Saveta za zalivsku saradnju dogovorile su se da "politika jedne zemlje članice ne treba da ugrozi interese, bezbednosti i stabilnost drugih zemalja".

Savet za zalivsku saradnju, koji okuplja šest zemalja regiona, postigao je dogovor na sastanku održanom u vojnoj bazi kod Rijada.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein opozvali su 5. marta svoje ambasadore iz Katara, optužujući ga za mešanje u poslove svojih suseda, što je prvi put u istoriji Saveta za zalivsku saradnju.

Katar je optužen da je otvoreno stao na stranu Muslimanskog bratstva koje je svrgnuto sa vlasti u Egiptu, dok su Arabija, Emirati i Bahrein pružili veliku podršku, kako političku tako i finansijsku, novoj egipatskoj vlasti.

Katar optužuju i za podršku islamistima bliskim Muslimanskom bratstvu u trima zemljama od kojih je u Emiratima na desetine njih osudjeno na zatvorske kazne.

Članice Saveta za zalivsku saradnju su Saudijska Arabija, Bahrein, Emirati, Kuvajt, Katar i Oman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: