Irinej: Kosovo uvek u Srbiji

Patrijarh Irinej poručio je da Kosovo i Metohija nikada ne mogu biti van Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.04.2014.

23:29

Default images

On je izrazio nadu da Srbija i srpska vlada nikada neće učiniti nijedan gest koji bi vodio odricanju od južne srpske pokrajine.

"Srpski narod to nikada neće prihvatiti. Naša istorija, kultura i duhovnost neraskidivo su vezane za ovaj prostor", naveo je patrijarh u intervjuu Novostima.

Na pitanje o mogućoj promeni Ustava , Irinej je rekao da ne zna šta je cilj promene Ustava, niti da li će se to dogoditi, ali da "bez obzira na to da li se najviši pravni akt menja i u kom obimu, Kosovo ne bi smelo da se odvaja od Srbije".

"Ukoliko bi se nešto tako dogodilo to bi bila večita jabuka razdora izmedj nas i naših suseda, što nikome ništa dobro ne bi donelo. Srpski narod nikada se neće odreći svojih svetinja - Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške", poručio je patrijarh.

On je izrazio nadu i da će Srbija učiniti sve sto je moguće da Crkvi bude vraćena imovina na KiM, ističući da očekuje da u tome dobije i podršku Evrope.

Patrijah se osvrnuo i na godišnjicu početka Prvog svetskog rata, upozoravajući da je očigledno da se vrši revizija istorije, "i to onako kako to odgovara revizionistima".

"Sasvim je jasno da Srbi nisu krivci za Veliki rat i verujem da će ljudi koji se bave istorijom imati hrabrosti da to javno kažu kako bi svet to čuo", rekao je Irinej.

Govoreći o slučaju bivšeg vladike Artemija, patrijarh je rekao da je njegovo ponašanje "ozbiljan slučaj" u SPC.

"Bilo je više pokušaja i razgovora kojim smo pokušali da mu ukažemo na greške. Nažalost, nikada ih nije usvojio", konstatovao je Irinej i dodao da "ukoliko nastavi da se ponaša kao i do sada, Crkva će morati da uradi najteže - da ga ekskomunicira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: