AKP: Erdogana za predsednika

Poslanici Partije pravde i razvoja (AKP) podržali da se premijer Turske Tajip Redžep Erdogan kandiduje na prvim direktnim predsedničkim izborima u avgustu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

13:31

Default images

Glasanje je predstavljalo nezvaničan test nivoa podrške unutar partije za njegovu predsedničku kandidaturu, što bi značilo da bi on morao da odstupi sa mesta vođe partije, ali će on sam odlučiti i da li će se kandidovati za predsednika, rekli su neimenovani partijski funkcioneri.

"Ubedljiva većina unutar partije je rekla da Erdogan treba da bude predsednik", rekao je neimenovan izvor britanskoj agenciji.

"Mala grupa smatra da on ne treba da se kandiduje za predsednika jer je neophodno da u predstojećem vremenu on i dalje vodi partiju", dodao je taj izvor.

Funkcioner AKP Husein Čelik rekao je u sredu da će partija održati seriju sastanaka na temu predstojećih predsedničkih izbora u maju, nakon čega će saopštiti šta je odlučila.

Erdogan je početkom meseca rekao da će prvi direktno izabrani predsednik Turske imati mnogo veća ovlašćenja nego što je trenutno predviđeno njegovom uglavnom ceremonijalnom ulogom, čime je nagovestio da bi mogao da učestvuje na predsedničkim izborima u avgustu.

Pravila njegove vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) sprečavaju Erdogana da četvrti put uđe u parlament i postane ponovo premijer i, mada bi stranka relativno lako mogla da ih promeni, on ne krije da ima predsedničke ambicije, navodi AFP.

Veliku pobedu Erdoganove partije na lokalnim izborima u martu, uprkos korupcionaškim skandalima u redovima vlade, njegovi saradnici vide kao poverenje građana u Erdoganovu vladavinu što ga približava odluci da učestvuje na predsedničkim izborima.

Do sada je šefa turske države birao parlament. Aktuelni predsednik Abdulah Gul blizak je Erdoganov saradnik i jedan od osnivača njegove stranke.

Ako se Erdogan kandiduje za predsednika, očekuje se da bi Gul mogao da ga zameni na mestu premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: