Abas spreman za nastavak pregovora

Palestinski predsednik Mahmud Abas nagovestio je spremnost da se mirovni pregovori s Izraelom produže za devet meseci.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

13:17

Default images

Uslov za to je da se obe strane fokusiraju na ključna pitanja - konačan dogovor o granicama između dva naroda, rečeno sinoć na sastanku Abasa s izraelskim poslanicima iz Laburističke partije levog centra i levičarskog Mereca u Abasovom sedištu u Ramali na Zapadnoj obali.

Sastanak je održan uoči povratka specijalnog izaslanika SAD Martin Indika u region, u pokušaju da se postigne dogovor o produženju pregovora, posle isteka prvobitnog roka za postizanje sporazuma, 29. aprila.

Međutim, sastanak izraelskih i palestinskih pregovarača, planiran za sinoć, je odložen nakon ubistva jednog Izraelca u oružanom napadu kraj Hebrona na Zapadnoj obali u ponedeljak. Portparol Abasa je izjavio da će pregovarači satati danas, na zahtev SAD. Portparol Stejt departmenta Mari Harf rekla je da se "strane sastaju redovno da pokušaju da postignu dogovor o produženju pregovora," istakavši da je sada fokus isključivo na produženju i da nema pokušaja da se postigne okvir sporazuma.

"Obe strane nam kažu da žele da se pregovori nastave i one traže put da to urade. SAD nastavljaju svoju ulogu posrednika i podržavaju dve strane dok pokušavaju da postignu sporazum," rekla je Harf i potvrdila da se Indik vraća.

Jedan od učesnika jučerašnjeg sastanka, palestinski ministar za verska pitanja, Mahmud al - Habaš izjavio je da su tokom nedavnih razgovora Palestinci tražili da Izrael predstavi mapu granica buduće palestinske države. Oni žele da u slučaju nastavka pregovora to pitanje bude ključno.

Posle ubistva Baruha Mizrahija, policijskog oficira, koji u vreme napada nije bio na dužnosti, bilo je apela ministara u vladi premijera Benjamina Netanijahua da se odlože pregovori dok žrtva ne bude sahranjena. U tom oružanom napadu supruga i devetogodišnji sin policajca su ranjeni. Napad se dogodio uoči početka jevrejskog praznika Pesaha, dok se porodica vozila na prazničnu večeru. Odgovornost za napad niko nije preuzeo, ali je Netanijahu u utorak rekao da valja kriviti Palestinsku upravu zbog huškanja na nasilje.

Abas je na sastanku s izraelskim poslanicima osudio nasilje i ubistva Palestinaca i Izraelaca, kako su rekli prisutni. On se, međutim, nije direktno obratio novinarima i nije bilo zajedničkog saopštenja posle sastanka, navode izraelski mediji. Učesnici su takođe naveli da je Abas kritikovao izraelsku vladu, ocenivši da nije dobar partner za pregovore.

U međuvremenu je kolumnista "Njujork tajmsa" Tomas Fridman ocenio da pokušaji državnog sekretara SAD Džona Kerija da oživi pregovore gube podršku među nekima u administraciji predsednika Baraka Obame.

"Uspostavljanje mira u danima Henrija Kisindžera bilo je neophodnost. Danas je to hobi. Nije nevažan hobi ali istina je da je Kerijeva misija manje akt strategije i više akt dubokog prijateljstva da spasi Izrael od trendova koji će ga neminovo podriti kao jevrejsku i demokratsku džavu," napisao je Fridman, istakavši da je Keri poslednji iz stare garde i da oni u " Obaminoj administraciji koji misle da je on samoubilačkoj misiji odražavaju novi stav SAD prema regionu i oni u Izraelu koji ga optužuju da je gnjavator, odražavaju novi Izrael".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: