Euleks: Hapšenja nisu otmica

Misija Euleksa negirala je stav predstavnika Srba sa severa Kosova da hapšenje osumnjičenih po nalogu tužioca predstavljaju otmicu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

17:49

Default images

"Misija prima k znanju izjave koje su juče dali gradonačelnici i ostali izabrani predstavnici privremenog veća sa severa Kosova", navodi se u saopštenju.

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, gradonačelnici sa severa Kosova i predstvanici lokalnih samouprava saopštili su sinoć da otkazuju saradnju Euleks policiji zbog sve učestalijih hapšenja Srba.

"Poslednja akcija u kojoj je naš sugrađanin praktično kidnapovan kada je krenuo na posao, kao i sada već učestala praksa automatskog određivanja pritvora do 30 dana svima koje Euleks policija privede, nalaže nam da saslušamo zahteve i glas naroda i da otkažemo saradnju Euleks policiji i proglasimo ih za nepoželjne na teritoriji opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan", navodi se u saopštenju.

Regujući na tu tvrdnju, Misija Euleks je saopštila da "ne deli njihov stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica, posebno kada osumnjičeni ispoštuje nalog tako da su potrebna samo tri policajca da izvrše hapšenje čak i bez stavljanja lisica osumnjičenom".

U vladavini prava, niko osim zakonski imenovanih službenika za sprovođenje prava, tužilaca ili sudija ne može da se poziva na pravo da odobri sprovođenje pravde ili ne, ističe se u saopštenju.

Međutim, Misija Euleks istovremeno naglašava i da "bi pozdravila, kako je ranije izjavljeno, svaki konstruktivan pristup primeni vladavine prava na severu Kosova i svakodnevnoj bezbednosti stanovništva".

Euleks je, ističe se u saopštenju, "spreman da doprinese, zajedno sa Policijom Kosova, u obezbeđivanju oblasti koje gradonačelnici odrede, na legitiman način, prema potrebi"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: