Vulin: Da odgovaraju za zloupotrebe

Ministar bez portfelja zadužen za KIM u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin izjavio je da oni koji su zloupotrebili državni novac na KIM treba da odgovaraju.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

12:40

Default images

Vulin je u izjavi Tanjugu, povodom Izveštaja Anketnog odbora, kojim je utvrđeno da su od 2000. do 2012. nenamenski trošena sredstva na KIM, rekao da su zloupotrebe prevazišle i mnoga razmišljanja, da su ogromne, posebno ako se ima u vidu ko je njima oštećen.

"Kada pogledamo količinu novca koja je otišla na KiM to bi morao da bude jedan od najrazvijenijih delova Srbije... Nažalost nije, već su postali jako razvijeni izvesni pojedinici o čijim imenima se govori u izveštaju Anketnog odbora", rekao je on.

Dok ogromna većina Srba na KiM živi teško od svog rada i nema nikakve veze sa zloupotrebama, dodao je Vulin, pojedinci su zloupotrebili državni novac.

"Oni imaju ime i prezime i nejasno je zašto se ćutalo svih ovih godina, zašto niko nije reagovao svih ovih godina i nije pokušao da uspostavi kontrolu... Nadam se da će i na to jednog dana istraga dati odgovor", dodao je on.

Za njega je, kako kaže, najvažnije da rezultati istrage Anketnog odbora ne mogu nikako da se iskoriste kao opravdanje za prekid pomoći Srbima na KiM kojima je ta pomoć neophodna i, konačno, namenjena, a kad je reč o odgovornima, odnosno onima čija odgovornost bude dokazana, oni će "odgovarati kao da su građani u Novom Sadu ili Beogradu".

"Postoje zloupotrebe i u Beogradu pa nećemo zbog toga ukinuti lokalnu samuopravu - evo hapse se ljudi koji su krali u centru Beogradu pa hoćemo li zbog toga prestati da asfaltiramo ulice i bulevare", zapito je on.

Zloupotrebe su se dešavale svuda ali nas, kako je rekao, više bole zloupotrebe na KIM nego na neki drugim mestima, jer je tamo u pitanju i izigrano poverenje Srba na KiM i izigrano poverenje države Srbije.

Podsetivši da je pomoć građanima Kosova regulisana zakonom, a osim toga je i moralna obaveza države prema sugrađanima na KiM, Vulin je naveo da je to "nešto što se nikada neće ni dovesti u pitanje".

Takođe, dodao je, nikada se ne sme dozvoliti da oni koji su navedeni u izveštaju Anketnog odbora kao akteri zlopupterab budu predstavnici Srba na KiM.

Uz to je upozorio da činjenica da su utvrđene zlupotrebe ne sme nikome na političkoj sceni da posluži kao izgovor za prekid pomoći Srbima na Kosovu.

Vulin je naveo i da je Anketni odbor trpeo velike kritike ali da je uspeo da se sačuva od uplitanja u dnevnu poltiku i eventualnog pritiska pred martovske izbore, što dokazuje čienjica da je Izveštaj bio gotov znatno pre izbora.

Izveštaj Anketnog odbora, kojim je utvrđeno da su nenamenski trošena sredstva na području Kosova i Metohije u periodu od 2000. do 2012. godine usvojen je 14. aprila većinom glasova članova tog tela.

Iz budžeta Srbije u tom periodu izdvojeno je skoro tri milijarde evra, pa je tako za finansiranje potreba na Kosovu i Metohiji tokom 12 godine dnevno izdvajano 53.102.503 dinara.

Utvrđeno je nenamensko trošenje sredstava za sanaciju posledica zemljotresa u kosovsko pomoravskom okrugu 2002. , za otkup kuća i stanova za smeštaj kadrova i stambeno zbrinjvanje interno raseljenih u kosovsko-mitrovačkom okrugu.

Zloupotrebe su utvrđene i u trošenju novca za izgradnju infrastrukture, objekata za povratak i održiv opstanak raseljenih, kao i za zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i finansiranje potreba lokalnih samouprava i javnih preduzeća.

Nije precizirano koliko je budžetskog novca zloupotrebljeno, a kako je navedeno, na KiM je od 2000. do 2012. dnevno je trošeno više od 53 miliona dinara para iz budžeta.

U izveštaju je, uz ocenu da je "zabrinjavajućih razmera", istaknuto nenamensko korišćenje i zloupotrebe u korišćenju novca iz budzeta u zdravstvenih ustanovama, "to što ne postoje kadrovski planovi i konkursi za zapošljavanje zdravstvenih radnika, i što ima mnogo nepotizma".

Na sednici Anketnog odbora polemisalo se i o platama zaposlenih u javnom sektoru, s obzirom da je Odbor utvrdio da na teritoriji KIM zaposleni u vrtićima, osnovnim i srednjim školama pored ličnih dohodaka iz budžeta Srbije u iznosu od 150 odsto imaju i mesečna primanja iz kosovskih institucija u iznosu od 200 do 280 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: