"Potrebni konkretni rezultati u CG"

Koizvestioci PS SE za Crnu Goru poručili su da su nužni konkretni rezultati u sprečavanju korupcije, koja je duboko ukorenjena u crnogorskom društvu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

18:06

Default images

Koizvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Crnu Goru, Kimo Sasi i Teri Lejden, poručili su da je efikasno sprovođenje zakona protiv korupcije od ključnog značaja za vladavinu prava u Crnoj Gori, u kojoj je korupcija i dalje raširena.

"Pozdravljamo napredak Crne Gore u mnogim oblastima i posvećenost Crne Gore ispunjavanju standarda Saveta Evrope i EU... i njene planove da unapredi zakonske okvire za borbu protiv korupcije", naveli su izvestioci u saopštenju izdatom posle posete Podgorici i Budvi.

"Međutim, nužni su konkretni rezultati u sprečavanju korupcije, koja je i dalje široko rasprostranjena i duboko ukorenjena u društvu", istakli su Sasi i Lejden.

Evropski parlamentarci su pozvali crnogorsku skupštinu da na transparentan način imenuje kompetentnog vrhovnog tužioca, što još nije učinila.

Finski i irski poslanik naveli su i da borba protiv korupcije zahteva da se novinari osećaju slobodno i bezbedno i izrazili su zabrinutost zbog više napada na medije u Crnoj Gori, čiji počinioci još nisu pronađeni.

"U demokratskom društvu je neprihvatljivo da novinari, posebno oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, budu meta direktnih ili indirektnih pretnji", primetili su oni.

Sasi i Lejden su izrazili nadu da će Komisija za istragu ubistava i pretnji novinarima, uspostavljena u decembru, doprineti rasvetljavanju nerešenih slučajeva, među kojima ubistva glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića.

"Na izuzetno polarizovanoj medijskoj sceni, dužnost je vlasti da stvore prijateljsko okruženje za medije, a zajednička odgovornost vlasti i novinara da poboljšaju etičko novinarstvo i samoregulaciju", zaključili su oni, podsećajući da su borba protiv korupcije i situacija u medijima dva ključna pitanja u kojima Crna Gora mora da ostvari napredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: