Više hiljada ljudi bez struje

Sneg koji od juče pada na području Kopaonika, Zlatibora i Ivanjice ostavio je više hiljada potrošača bez struje.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

07:56

Default images

U Zlatiborskom okrugu od jutros 15.000 potrošača ostalo je bez električne energije, jer je 430 trafo stanica bez napajanja usled kvara na delekovodima zbog snega, izjavila je Mila Runić Petković iz užičke Elektrodistribucije.

"Najteža je situacija u opštinama Čajetina i Nova Varoš. Pored ispadanja dalekovoda iz sistema ima i dosta prijavljenih kvarova na niskonaponskoj mreži. Sve ekipe elektrodistriducije su na terenu i nadamo se da će do kraja dana situacija sa elektrosnabdevanjem biti normalizovan", rekla je Petković za Tanjug.

Prema informacijama iz Elektrodistribucije Čajetina pod snegom se tokom noći srušilo šest dalekovoda od 10 kilovolti pa su bez struje čitavo Sirogojno, polovina Šljivovice, Dobroselica, Stublo, Vodice, Rudine, Gostilje, Alin Potok, Ljubiš, odnosno blizu 4.000 potrošača.

Sneg je u Zlatiborskom okrugu prestao je da pada jutros oko 9.30 časova. Visina snežnog pokrivača na Zlatiboru je 35 centimetara.

Sneg koji na području Ivanjice neprekidno padao duže od 48 sati ostavio je bez struje oko 4.200 potrošača, rekao je direktor ivanjičke "Elektrodistribucije" Ivan Stanić.

"Uzrok je velika količina mokrog i teškog snega koji je savijao drveće i do 15 metara van koridora, koje je padalo na dalekovode i niskonaponsku mrežu. U pomoć su nam pristigle ekipe iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Guče pa trenutno 35 elektromontera sa strane koje zajedno sa našim rade na saniranju kvara", kazao je on Tanjugu.

Stanić je izrazio očekivanje da će svi kvarovi biti otklonjeni u toku sutrašnjeg dana, a ukoliko bude neophodno, radiće se i za praznike.

Visina snežnog pokrivača je više od pola metra, naročito u višim predelima, na Goliji je 70 centimetara, na Javoru 40, a prema Kušićima, na pet kilometara od Ivanjice ima ga i do 25 centimetara, a stanje je zabrinjavajuće i na području Močioca.

U Sjenici je jutros visina belog pokrivača 17 santimetara, a na Radišića brdu 23 santimetra.

Kako je Tanjugu rečeno u Elektrodistribuciji Sjenice zbog snega bilo je manjih kvarova na elektromreži, ali su oni sanirani na vreme, tako da se snabdevanje strujom odvija bez problema.

Iako je sneg na Kopaoniku visok 33 centimetra, za sada nema problema sa isporukom električne energije, snabdevanje je uredno i ne očekuju se veći problemi imajući u vidu da na toj planini uglavnom funkcionišu kablovski vodovi, rekao je Tanjugu dežurni dispečer iz Elektrodistribucije u Raškoj Zoran Džogović.

Prema rečima tehničkog direktora kruševačke Elektrodistribucije Jugoslava Petrovića, nekoliko sela ispred Kopaonika kod Brusa je noćas oko 23 časa ostalo bez električne energije usled kvara na dalekovodima zbog snega.

Reč je o selima Batote, Lipovac, Šošić i Žarevo, a stabilno snabdevanje je uspostavljeno jutros oko 10.35 časova. Takođe, bilo je i pojedinačnih kvarova na mreži čija je sanacija u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: