Izrael i Palestina odlažu sastanak

Sastanak izraelskih i palestinskih mirovnih pregovarača, planiran za večeras, odložen je nakon ubistva jednog Izraelca u napadu u ponedeljak na Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

18:24

Default images

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa najavio je da će se sastanak održati u četvrtak na zahtev SAD.

Vašington pokušava da izdejstvuje produženje pregovora o miru, koji su se našli na ivici propasti uoči isteka prvobitnog roka za postizanje sporazuma 29.aprila.

Jedan izraelski zvaničnik je potvrdio da je sastanak odložen, ali je odbio da kaže ko je tražio odlaganje i kada će se pregovarači sastati u pokušaju oživljavanja mirovnog procesa.

U ponedeljak predveče, baš pred početak jevrejskog praznika Pesaha, ubijen je policijski oficir, koji tada nije bio na dužnosti, a njegova supruga i devetogodišnji sin su ranjeni dok su se vozili na prazničnu večeru.

Taj krvavi incident podstakao je pozive izraelskih ministara da se pregovori odlože bar do posle današnje sahrane 47- godišnjeg Baruha Mizrahija.

Odgovornost za napad niko nije preuzeo, ali je izraelski premijer Benjamin Netanijahu istakao u utorak da je kriva Palestinska uprava, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa zbog huškanja na nasilje. Netanijahu se takođe žalio što Abas nije osudio napad.

Abas je danas na sastanku s grupom izraelskih poslanika osudio "nasilje i ubistva Palestinaca i Izraelaca", kako je izjavio Muhamed al - Madani, član Centralnog komiteta Abasovog Fataha.

Taj sastanak je bio dogovoren pre napada i Rojters podseća da se Abas povremeno sastaje sa članovima izraelskog parlamenta, Kneseta, uglavnom članovima opozicije. Abasov portparo Nabil Abu Rudejne izjavio je na konferenciji za novinare sa vođom izraelske delegacije: "Mi smo protiv nasilja i protiv povratka nasilju."

Povratku za pregovarački sto krajem jula, posle tri godine zastoja, doprineo je najviše državni sekretar SAD Džon Keri. Oni sada pokušava da se pregovori produže iako su zapali u duboku krizu zbog izraelskog odbijanja da oslobodi četvrtu, konačnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika. Izrael je za njihovo puštanje na slobodu tražio garancije da će palestinsko rukovodstvo pristati na produženje, ali ih nije dobio.

Palestinci su nakon toga potpisali zahteve da se pridruže potpisnicima 15 međunarodnih konvencija, iako su se obavezali da neće unapređivati svoj status dok traju pregovori.

Izrael je osudio taj potez kao unilateralni kroak ka državnosti, za koju tvrdi da se može postići samo kroz pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: