Berlin: Ne sklanjamo ruske tenkove

Nemačka vlada odbacila je predlog da se ruski tenkovi uklone iz memorijalnog kompleksa posvećenog sovjetskim žrtvama u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

14:51

Default images

Dnevni list "Bild" i lokalni tabloid B.Z. pokrenuli su u utorak peticiju sa zahtevom da nemački parlament uputi poruku Moskvi u kojoj bi se kritikovala, kako navodi AFP, prošlomesečna aneksije Krima i gomilanje ruskih trupa na granici s Ukrajinom.

Pomoćnik portparola nemačke kancelarke Angele Merkel Georg Štrajter odbacio je, međutim, tu inicijativu napominjući da je Berlin 1990. potpisao sporazum s Rusijom o "poštovanju, očuvanju i brizi o" sovjetskim ratnim spomenicima u Nemačkoj u sadašnjem obliku.

"Nemačka vlada ispunjava svoje obaveze i poštuje poseban način sećanja na poginule vojnike Crvene armije", rekao je Štrajter novinarima.

Memorijalni kompleks u parku Tirgarten, jedan od tri velika spomenika ruskim vojnicima u Berlinu, izgrađen je u znak sećanja na 80.000 boraca Crvene armije koji su poginuli u bici za Berlin u proleće 1945. godine.

Sagrađen samo nekoliko meseci posle kraja Drugog svetskog rata, kompleks se sastoji od nekoliko stubova, velike statue ruskog vojnika i dva tenka T-34.

Procenjeno je da je u konfliktima koje je izazvala nacistička Nemačka, poginulo 20 miliona sovjetskih građana, navodi AFP.

Oštricu nemačke kritike Moskve zbog krize u Ukrajini ublažavaju bliski trgovinski odnosi Nemačke i Rusije i nemačka krivica zbog zločina koje su počinili nacisti u Drugom svetskom ratu.

Najtiražniji nemački tabloid "Bild", koji dnevno prodaje više od dva miliona primeraka, pozvao je čitaoce da stave potpis na peticiju i mejlom ga pošalju donjem domu parlamenta, Bundestaga.

"U trenutku kad ruski tenkovi prete slobodnoj, demokratskoj Evropi, mi ne želimo da vidimo nijedan ruski tenk na Brandenburškoj kapiji", piše "Bild".

U peticiji se kaže da je Rusija iskoristila silu oružja da pripoji poluostrvo Krim i da gomila vojsku na istočnoj ukrajinskoj granici "preteći slobodi suverene države".

"Mi potpisnici ove peticije nećemo prihvatiti da vojna sila ponovo postane politička taktika u Evropi 21. veka", kaže se u peticiji.

"Bild" pri tom ističe da nema nameru da umanji "ogromne patnje ruskog naroda za vreme Drugog svetskog rata".

"Lekcija iz kataklizmičkog krvoprolića Drugog svetskog rata mora da bude poruka mira i uzajamnog poštovanja naroda. Ovo je posebno istinito u srcu Berlina gde je i počela katastrofa 20. veka", piše "Bild".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: