Snimak skupa Al Kaide na internetu

Na internetu se pojavio snimak najvećeg okupljanja pripadnika Al Kaida u poslednjih nekoliko godina, u kome se preti napadom na Sjedinjene Države, javlja CNN.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

14:33

Default images

Televizija CNN prenosi da američki zvaničnici zaduženi za bezbednost ne žele da komentarišu snimak, ali su potvrdili njegovu autentičnost i analiziraju ga.

Na snimku, koji je objavljen na sajtu koji koriste islamski ekstremisti, prikazana je druga po značaju ličnost u Al Kaidi, Nasir el Vuhajši, koga dočekuje i pozdravlja više od 100 naoružanih ljudi na nepoznatoj lokaciji u Jemenu, prenosi Tanjug.

Vuhajši, koji je i vođa Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, na snimku je rekao da "želi da napadne SAD".

"Moramo da uništimo krst, a Amerika nosi taj krst", rekao je Vuhajši okupljenima, čija lica su zatamnjena na snimku.

Lider Al Kaide je rekao da "preuzima veliki rizik za to što radi".

CNN navodi da američki zvaničnici veruju da je snimak nastao nedavno i da su zabrinuti zbog mogućnosti da se priprema nov napad na SAD.

Ekspert za terorizam Piter Bergen izjavio je povodom ovog snimka da bi "američka obaveštajna zajednica trebalo da bude u čudu što se tako velika grupa Al Kaide okupila zajedno, uključujući i njeno vođstvo, a da to nekako nije primećeno".

I drugi analitičari smatraju da zbog ovoga snimka treba da se zabrinu nadležni u SAD i podsećaju da je i bivši lider Al Kaide Osama bin Laden poručio svojevremeno Americi - "Sredićemo vas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: