NATO jača snage na istoku

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je jačanje vojnog prisustva Alijanse duž istočnih granica kao odgovor na pogoršanje krize u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

14:15

Default images

"Danas smo usvojili paket vojnih mera", rekao je on nakon sastanka svih 28 članica Alijanse u Briselu i dodao da to podrazumeva veći broj "aviona na nebu, više brodova u vodi, veću spremnost na kopnu".

Odluka stupa odmah na snagu a uskoro će biti donete nove mere, najavio je Rasmusen, preneo je AFP.

On nije precizirao koje nove snage će biti raspoređene i gde tačno, ali je kazao da će NATO povećati vazdušne patrole iznad Baltičkog mora, dok će dodatni brodovi biti upućeni kako na Baltik, tako i istočni Mediteran.

Generalni sekretar NATO je pozvao Rusiju "da bude deo rešenja" u Ukrajini, da zaustavi destabilizaciju ove zemlje, povuče snage sa granica i jasno pokaže da "ne podržava ekstremiste".

Na pitanje novinara da li će ova odluka uticati na sutrašnje razgovore EU, SAD, Rusije i Ukrajine u Zzenevi, Rasmusen je odgovorio da je NATO preduzeo vojne korake za koje veruje da su neophodni u cilju odvraćanja.

On je istovremeno dodao da je "političko rešenje jedini izlaz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: