Jacenjuk: Rusija izvozi terorizam

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio Rusiju da "izvozi terorizam" u Ukrajinu koristeći tajne snage za organizovanje naoružanih separatista.

Izvor: Beta

Sreda, 16.04.2014.

11:14

Default images

Prema njegovim rečima, ti separatisti su koji su napali ukrajinske snage i okupirali državne institucije.

"Ruska vlada mora da odmah opozove svoje obaveštajno-diverzantske grupe, da osudi teroriste i zatraži da oni oslobode (okupirane) zgrade", rekao je Jacenjuk na sastanku vlade, prenosi Rojters.

"To jest, ukoliko je Ruska Federacija zainteresovana za stabilizovanje situacije, u šta uveliko sumnjam", dodao je. On je, takođ, optužio Moskvu da podiže "novi Berlinski zid" koji preti evropskoj bezbednosti, prenosi AFP.

"Današnji događaji..počinju da ugrožavaju Evropu i Evropsku uniju. Sada je jasno da su naši ruski susedi odlučili da izgrade novi Berlinski zid i da se vrate u period hladnog rata", zaključio je ukrajinski premijer.

Rusija je sinoć izrazila duboku zabrinutost zbog operacije koju su u jugoistočnim regionima Ukrajine započele ukrajinske specijalne službe, u kojoj ima žrtava, ističući da je "zločin ratovati protiv svog naroda, koji se zalaže za osiguranje legalnih prava".

“Na istoku prisutni ruski agenti”

Ruski agenti koji deluju na istoku Ukrajine isti su oni koji su bili aktivni na Krimu uoči pripajanja tog poluostrva Ruskoj Federaciji, saopštila je danas ukrajinska kontraobaveštajna služba.

"To su isti agenti koji su zauzeli skupštinu Krima. Ustanovili smo to zahvaljujući njihovoj komunikaciji", rekao je portparol te službe Vitali Najda.

On je rekao da je "oko 40 pripadnika ruskih službi i njihovih saradnika", ruskih i ukrajinskih državljana, uhapšeno od početka separatističkih akcija na istoku Ukrajine 6. aprila.

"Akcijama diverzije na istoku Ukrajine upravljaju oficiri centralne obaveštajne službe ruske vojske", dodao je portparol.

Kako je rekao, ruski agenti zaduženi su za "stvaranje maksimalne destabilizacije" na ukrajinskoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: