SB UN: Fotografije zločina u Siriji

Članovima Saveta bezbednosti UN prikazane su fotografije ubijenih tokom sirijskog konflikta, koje bi mogle da posluže kao dokazi o brutalnom zlostavljanju.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

00:31

Default images

Na neformalnom sastanku SB UN koji je zakazala Francuska, prikazan je deo od oko 55.000 fotografija koje bivši tužioci za ratne zločine opisuju kao "jasan dokaz" o sistematskom mučenju i i masovnim ubistvima u sirijskom konfliktu, javio je Rojters.

Na fotografijama su, između ostalog, prikazane žrtve vađenja očiju, davljenja i izgladnjivanja, prenela je britanska agencija, precizirajući da je prikazane slike fotografisao "bivši fotograf vojne policije".

Kako je javio AP, Savetu bezbednosti prikazano je više od 10 fotografija javno objavljenih u januaru u sklopu forenzičke istrage koju finansira Katar, jedan od značajnijih saveznika sirijske opozicije.

Verodostojnost fotografija još, međutim, nije moguće utvrditi, navodi američka agencija.

Ambasador Francuske u UN Žerar Aro rekao je novinarima posle sastanka SB UN iza zatvorenih vrata da je bitno da to telo svetske organizacije vidi fotografije užasa iz Sirije, jer francuska delegacija priprema rezoluciju kojom bi se omogućilo podizanje optužnica za ratne zločine u Siriji pred Međunarodnim krivišnim sudom.

"Savetom bezbednosti je zavladala tišina kada smo prikazali slike. Članovi su bili stvarno potreseni", rekao je Aro.

Ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer izrazila je užasnotost nakon neformalnog sastanka SB UN, navodeći da prikazane fotografije ukazuju na to da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada sprovodio "sistematska, industrijska" ubistva širom te zemlje.

"Počinioci ovih monstroznih zločina moraju da odgovaraju i međunarodna zajednica mora da se ujedini suočena sa ovim užasima", rekla je Pauer.

Kako je javio Rojters, Asadov saveznik Rusija je poslala svog predstavnika na današnji sastanak, kome nije prisustvovao ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Sirijsko ministarstvo pravde je odbacilo ove fotografije i prateći izveštaj o zločinima Asadovog rečima, tvrdeći da je "ispolitizovan, neprofesionalan i neobjektivan".

Ministarstvo tvrdi da su žrtve sa fotografija militanti ubijeni u borbi ili osobe koje su ubile militantne grupe, dodaje AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: