Pariz: Zaštititi žene u uniformi

Ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan predstavio izveštaj o problemu seksualnog uznemiravanja sa kojim se u francuskoj vojsci suočavaju žene u uniformi.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

00:27

Default images

Francuska tvrdi da postiže veliki uspeh u regrutovanju žena u oružane snage, što rezultira jednim od najvećih procenata žena u uniformi baš u njenim redovima. Ono što je, s druge strane problem je kako sprečiti seksualne napade i uznemiravanja na koja nailaze žene koje u Francuskoj žele u vojsku.

Le Drijan je u izveštaju pomenuo 86 slučajeva seksualnog uznemiravanja ili napada na žene, samo od početka 2013.

"Ti slučajevi su totalno neprihvatljivi. Ima samo jedan pristup vredan truda: nulta tolerancija", rekao je Le Drijan vojnim oficirima i novinarima u govoru u Parizu i pozvao na strože kazne za one koji su odgovorni, ne navodeći nijedan poseban slučaj.

Jedan od predloga za rešenje tog problema je i da se izvrši suštinska reforma, koja će uključiti i seksualno uznemiravanje u vojni kod, kao i stvaranje statističke baze podataka svih prekršaja, navedeno je u knjizi, objavljenoj u februaru, koja se bavi tom tematikom.

Jedna od autorki izveštaja, Brižit Debernardi rekla je da neki u vojsci "odbijaju da priznaju da neke misije mogu da budu poverene ženama".

Sa svoje strane, Le Drijan je objavio da će se tri žene pridružiti posadi nuklearne podmornice do 2017, što će predstavljati prve žene u posadi jedne vojne nuklearne podmornice.

Žene čine 15 odsto francuskog neuniformisanog vojnog osoblja, što je otprilike isti postotak kao i u SAD.

Francuska je, međutim, u zaostatku čak i kada se radi o prostom prebrojavanju slučajeva seksualnog uznemiravanja i napada na žene u vojsci.

Koautorka nedavno izašle knjige "Nevidljivi rat" Lejla Milano rekla je za agenciju AP da se o seksualnom nasilju u francuskoj vojsci nije raspravljalo do danas.

"Trideset godina, ove žene su bile ignorisane, premeštane, primoravane da napuste vojsku", rekla je Milano.

I Debernardi je istakla da era ćutanja o tom problemu mora da bude okončana.

"Moramo da ohrabrimo žene da pričaju", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: