Hrvatska: Optužnica protiv Babića

Zagrebačko opštinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv predsednika Hrvatskog lekarskog sindikata Ivice Babića, koga tereti za ratno profiterstvo.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

20:15

Default images

On se sumnjiči da je smetnje vida koje je navodno imao od detinjstva lažno prikazao kao povrede dobijene u ratu i na taj način stekao korist od oko 100.000 evra.

Na svojoj internet stranici tužilaštvo nije navelo njegov identitet, ali hrvatski mediji ukazuju da je reč o Babiću, koga tužilaštvo tereti za prevaru i falsifikovanje isprave, u vezi Zakona o nezastarevanju krivičnih dela ratnog profiterstva.

Tužilaštvo tvrdi da je Babić u decembru 1995. zatražio od lekara oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira je, kako bi proizilazilo da je "1990. i početkom 1992. godine imao stopostotni vid na oba oka".

Lekar je to i učinio koristeći dokumentaciju drugih pacijenata, a Babić je falsifikovane dokumente predao, neistinito predočivši da je tokom ratnih zbivanja zadobio ozledu glave i posledično levog oka, navodi Tužilaštvo.

Tvrdi se i da je tu dokumentaciju Babić u januaru 1996. priložio uz zahtev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao tokom rata u mestu Draganići kod Pakraca.

Tako je, na osnovu lažne dokumentacije, njemu 6. februara 1996. godine navodno izdato rešenje o priznavanju statusa vojnog invalida s 40 odsto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 odsto invalidnine.

Tužilaštvo ističe i da su Babiću sve do kraja marta ove godine priznavana razna imovinska prava koja proizilaze iz statusa ratnog vojnog invalida, kao i da su mu na svakoj plati obračunavali manje iznose poreza pa šteta koju je pritom napravio državnom budžetu iznosi oko 100.000 evra.

Babić je predsednik lekarskog sindikata, krajem prošle godine pokrenuo je štrajk lekara, prekinut uvođenjem radne obveze koju je, na kraju, ukinuo Ustavni sud.

On od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, a u februaru, po izlasku iz istražnog pritvora, kazao je da je ceo slučaj motivisan politikom i da je u utvrđivanju invaliditeta prošao propisanu proceduru, uključujući i reviziju.

Tada je najavio je i da će oftalmologa Nikicu Gabrića, koji je ga je javno prozivao kao lažnog invalida, tužiti za klevetu.

Njegov advokat Milenko Umičević danas nije želeo da komentariše optužnicu jer je još nije dobio.

"Čekamo optužnicu i potom ulazimo u pravnu bitku. Ali, ne ulazeći u Babićevu invalidnost, smatram da u ovom slučaju nema ništa od ratnog profiterstva", kazao je Umičević za agenciju Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: