Dodik: EU zvaničnici nedosledni

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da su evropski zvaničnici nedosledni kada je u pitanju presuda "Sejdić-Finci".

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

16:24

Default images

Dodik je ocenio da bi evropski zvaničnici "trebalo da govore jezikom istine" i saopšte da je RS prihvatila da se uradi sve što treba kako bi se sprovela presuda Evropskog suda za ljudska prava "Sejdić-Finci", te da je odgovornost na Federaciji BiH, koja nije postigla unutrašnji dogovor po tom pitanju.

Stoga, istakao je predsednik RS, nije tačno da su svi političari u BiH odgovorni zbog zastoja te zemlje na evropskom putu.

Dodik je dodao da EU sada insistira na nekim drugim prioritetima, kao što je ekonomija, dodajući da ni sam nije zadovoljan stanjem u toj oblasti, ali da poruke iz EU "sada, pred izbore, deluju kao farsa".

Sve ekonomske reforme upravo su sprovele one strukture u kojima su bili i predstavnici EU, kazao je predsednik RS na konferenciji za novinare, dodavši da je međunarodna zajednica insistirala i na privatizaciji, koja je na kraju "bila špekulativna i kriminalna".

Prema njegovim rečima, evropski zvaničnici su insistirali i na reformi pravosuđa, koja nije dala rezultat, zbog čega ni na planu borbe protiv kriminala i korupcije nisu postignuti značajniji rezultati.

"Imamo korumpirano pravosuđe, koje je pod uticajem raznih stranih savetnika, koji su odlučujući za to što će raditi Tužilaštvo BiH", naglasio je Dodik.

On je odbacio tvrdnje da u RS ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije i kriminala.

Predsednik RS je ponovio da će vlast tog entiteta BiH nastaviti da "osporava pravno nasilje" visokih predstavnika u BiH, koji su nametali zakone i pravnu praksu.

Dodik je odbacio tvrdnje pojedinih međunarodnih zvaničnika da u RS "stanuje separatizam", ističući da RS ostaje pri Dejtonskom sporazumu, ali da će reagovati na zahteve o uspostavljanju unitarne BiH.

"Ako se na to svodi, onda je naš odgovor samostalnost, a tome prethodi referendum", poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: