Josipović:Zločini se moraju kazniti

Predsednik Hrvatske poručio da svaki zločin, pa tako i ratni, mora biti kažnjen nezavisno od toga ko ga je počinio jer, u suprotnom, društvo nema budućnosti.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

16:16

Default images

"Društvo koje dopusti da slučajevi poput ubistva porodice Zec ili silovanja žena ostaju nekažnjeni, koje ne tretira svaki zločin na isti način - nema dobru budućnost", rekao je Ivo Josipović na okruglom stolu, na kojem je predstavljen Izveštaj o praćenju suđenja za ratne zločine u prošloj godini, prenosi Hina.

Hrvatski predsednik je zamolio hrvatske sudije da učine sve da nijedan zločin ne ostane nekažnjen, jer je poruka da zločin ne može i ne sme ostati nekažnjen važna za Hrvatsku.

Na propuste u suočavanju s prošlošću upozorili su Vesna Teršelič iz Documente, Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava i Mladen Stojanović iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Teršelič je ocenio da i dalje većina vodećih političara ne ulaže dovoljno napora da bi se stvorio pravni okvir i društvena atmosfera za suočavanja s prošlošću, utemeljeno na doslednoj osudi svih ratnih zločina. "I danas se nastavlja s odavanjem počasti jedinicama čiji su pripadnici činili zločine i okrivljenima za ratne zločine", upozorio je on.

Stojanović i Pusić alarmantnim su ocenili podatak iz Izveštaja da je u 2013. godini, kada je Hrvatska postala punopravna članica EU, u potpunosti zaustavljen proces pomirenja. "Otvoreno iskazivanje netrpeljivosti prema srpskoj manjini duboko je poremetilo međunacionalne odnose", ocenio je Pusić, dok je Stojanović naveo da Izveštaj preporučuje da Vlada donese nacionalnu strategiju za razvoj sistema podrške žrtvama i svedocima.

Josipović, međutim, uprkos takvim ocenama iz izveštaja, smatra da je Hrvatska učinila vidljiv napredak, najviše u odnosu javnog mnjenja, a onda i pravosuđa, prema ratnom zločinu. "Iz vremena kad su sudjenja za ratni zločin bila obeležena etničkom diskriminacijom i nisu vredeli isti kriterijimu za ove i one počinitelje, došli smo u situaciju da pravosudje ima iste kriterijume kad je reč o krivičnom progonu, pa su kazne koje se dosudjuju slične ili iste", ocenio je hrvatski predsednik.

Dodao je da se radi "o ekscesima", u slučajevima kad postoje razlike u pristupu s obzirom na to da li je počinitelj pripadnik hrvatskih vojnih formacija ili protivničke strane, piše Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: