HR: Srbija da vrati kulturna dobra

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu traže da povraćaj kulturnog blaga bude deo pregovaračkog procesa o ulasku Srbije u EU.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

16:00

Default images

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu Tonino Picula i Dubravka Šuica tražili su na plenarnoj sednici EP u Strazburu da povraćaj kulturnog blaga bude deo pregovaračkog paketa za ulazak u EU, kao i da postojeća Direktiva o tome treba da se odnosi i na slučajeve nakon 1993. godine.

Šuica, poslanik opozicione Hrvatske demokratske zajednice, povezala je to pitanje sa Srbijom, kao kandidatom za članstvo u EU, tvrdeći da je većina dobara otuđena iz Hrvatske do 1993, u vreme ratnih dešavanja, prenosi Hina.

Ona je još u februara tražila pomoć EP u ubrzanju povraćaja od Srbije kulturnih dobara koja su otuđena tokom rata, a među kojima su, kako je navela, brojni umetnički predmeti iz muzeja, crkava, manastira i privatnih zbirki.

I poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Picula kaže da je Hrvatskoj, kao najnovijoj članici EU, izuzetno stalo da se primena Direktive produži na slučajeve otuđenja kulturnih dobara počinjene pre 1993. godine.

Kako je kazao, "dok su se u Evropskoj uniji ukidale tržišne granice, što je jedan od motiva usvajanja prve Direktive, Hrvatska je morala da odbrani nacionalne granice".

U tom razdoblju, iz Hrvatske je otuđeno 22.829 muzejskih predmeta i 3.097 kulturnih dobara. Dobar deo je vraćen do 2008. godine, ali od tada do danas vraćeno ih je svega nešto više od stotinu, naglasio je Picula.

"Uprkos brojnim merama zaštite, krijumčarenje kulturnih dobara i dalje je jedna od najraširenijih vrsta ilegalne trgovine, pored krijumčarenja droge i oružja, s 40.000 umetničkih dela prokrijumčarenih na godišnjem nivou unutar Unije", kazao je on, a prenosi agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: