“Zeleno zvono“ spomenik protiv rata

U Centru za kulturnu dekontaminaciju predstavljena inicijativa da se originalna lokacija kluba "Zeleno zvono" u Zrenjaninu, proglasi za Antiratni spomenik.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

19:41

Default images

Inicijativu su pokrenula udruženja "Učitelj neznalica i njegovi komiteti" iz Beograda i "Ravnopravnost" iz Zrenjanina, koju su je nedavno, 7. aprila, predali Gradu Zrenjaninu.

Klub "Zeleno zvono" je, na svojoj prvobitnoj lokaciji, tokom devedesetih godina bio najvažnije organizaciono uporište antiratnog i antinacionalističkog pokreta u Zrenjaninu.

U dva navrata, 7. i 14. aprila 1999. godine, nepoznate osobe su izrešetale "Zeleno zvono", a počinioci još nisu otkriveni. Potom je 2006. godine zapaljena ta bivša lokacija "Zelenog zvona" i taj incident, takođe, nije rasvetljen.

"Otpori prihvatanju ovakve inicijative verovatno će biti veliki, ali važno je da je inicijativa za Antiratni spomenik pokrenuta. Najduži put počinje malim koracima", rekao je u Centru za kulturnu dekontaminaciju poverenik za informacije od javnog začaja Rodoljub Šabić.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović izrazila je nadu da će inicijativa za Antiratni spomenik na lokaciji zapaljenog "Zelenog zvona" biti podsticaj da se obeleže mesta otpora ratu i u drugim mestima u Srbiji.

Vlasnik "Zelenog zvona" Branislav Guta Grubački, koji je bio i hapšen tokom NATO bombardovanja, zahvalio se podnosiocima inicijative i naglasio da "ovakav trenutak čeka petnaest godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: