“Glasači ne mare za programe”

Građani prilikom glasanja ne uzimaju u obzir programe partija, ocenili su učesnici debate "(Ne)demokratsko redizajniranje političkih partija u Srbiji".

Izvor: Beta

Sreda, 16.04.2014.

16:53

Default images

Skup u beogradskom "Aeroklubu" organizovala je Konrad Adenauer fondacija, pod čijim je pokroviteljstvom objavljen i istoimeni zbornik istraživačkih radova studenata i postdiplomaca Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu.

"Čak i kada partije suštinski promene svoje programe i koncepte, stiče se utisak da niko u Srbiji to ne primećuje", ocenio je jedan od urednika zbornika, profesor FPN-a Zoran Stojiljković, ističući da postoji "dramatičan jaz između programa i političkih interesa partija".

Prema podacima iz jednog istraživanja koje je naveo Stojiljković, u Srbiji je 16 odsto građana u političkim strankama, dok je samo osam odsto onih koji pozitivno misle o partijskom delovanju.

"To zvuči paradoksalno. Ispostavlja se da svega polovina politički aktivnih građana veruje u političke ciljeve svojih partija, dok ona druga polovina uglavnom u partije odlazi zbog ostvarivanja ličnih interesa, zapošljavanja", rekao je Stojiljković.

Novinar Dragan Bujošević upozorio je na činjenicu da građani nikada ne mogu biti sigurni kakve će biti odluke političara u vezi s važnim političkim, ekonomskim i društvenim temama "jer programi njihovih partija prestaju da važe prilikom donošenja odluka".

Nadovezujući se na ovu ocenu, glavni i odgovorni urednik nedeljnika "NIN" Milan Ćulibrk naveo je primer ponašanja lidera SPS-a Ivice Dačića, koji je, kako je podsetio, ranije izjavio da s "MMF-om ne bi ni tikve sadio", a sada prihvata da bude u vladi u čijem će delovanju saradnja s tom međunarodnom institucijom biti ključna.

Ćulibrk je, analizirajući predizborna obećanja Srpske napredne stranke (SNS) koja je osvojila apsolutnu parlamentarnu većinu na nedavno održanim izborima, zaključio da ključne poruke - štednja, investicije i izgradnja infrastrukture - nisu ispunjene u prethodnom mandatu, u kojem je ta partija bila vodeća.

Glavni urednik "NIN" ipak je umereni optimista u vezi s radom nove vlade, ističući da Aleksandar Vučić i SNS "nemaju nekog novog (Mlađana) Dinkića, koji bi mogao da im bude izgovor" za neispunjene planove.

"Vučić sam piše program nove vlade, zbog čega verujem da će stajati iza njega", rekao je Ćulibrk, ocenivši da to što lider SNS-a namerava da ekspertima poveri pozicije ministara i državnih sekretara nije loše, ukoliko ih ne bude opozivao usled neslaganja.

Učesnici debate složili su se da je Vučićeva najava o prebacivanju zaposlenih iz javnog u privatni sektor neodrživa i zapitali se "koji bi to privatnik prihvatio da zaposli neradnike iz javnih preduzeća".

Novinarka Danica Vučinić posebno je govorila o ulozi medija u osvešćivanju birača u vezi s predizbornim obećanjima političkih partija i njihovim ponašanjem na vlasti, upozoravajući da umesto da budu "advokati građana" mediji prerastaju u stranačka oglasna odeljenja.

"Mediji se suštinski bave reakcijama na događaje i na zadate teme, one koje dolaze iz centra. Niko se ne bavi analizom tih događaja i tema, čak ni onih zadatih", upozorila je Danica Vučinić.

Bivši poslanik Socijaldemokratske partije Srbije, sociolog Neven Cvetićanin, istakao je da, nezavisno od toga ko je na vlasti, ukoliko životni standard nastavi da opada, društvo će kao "objektivni mehanizam" samo pokrenuti promene.

"Društvo će samo reagovati na neispunjena obećanja. Reagovaće srednji građanski sloj koji želi da zaštiti svoju decu, sindikati i svi ostali, a novi lideri će se nametnuti sasvim spontano", smatra Cvetićanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: