SVM i PUPS protiv rotiranja

Održan neformalni sastanak predstavnika stranaka o inicijativi SNS da se na svakih godinu dana promeni predsednik Skupštine. SVM i PUPS protiv.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

13:10

Default images

Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je danas o mogućnosti rotiranja na mestu predsednika parlamenta u naredne četiri godine, a konačna odluka o toj ideji, koju su neki poslanici ocenili kao unapređenje srpskog parlamentarizma, a neki kao nepraktično rešenje, biće doneta do ponedeljka, budući da bi predsednik parlamenta trebalo da bude izabran 23. aprila.

Na današnjoj sednici Kolegijuma poslanici se nisu izjašnjavali o ovoj ideji, niti su razmatrana personalna rešenja, odnosno ko bi mogao biti prvi u nizu rotirajućih predsednika parlamenta.

To je novinarima posle sednice rekao dosadašnji šef poslanika Srpske napredne stranke Zoran Babić, čija je stranka i inicirala ideju rotirajućeg predsednika.

Babić očekuje da će više detalja biti poznato narednih dana, a da će do ponedeljka ceo posao biti završen budući da je planirano da novi predsednik parlamenta bude izabran 23. aprila.

Na pitanje da li je već dogovoreno da prvi predsednik parlamenta bude lider LSV Nenad Čanak, Babić je rekao da nije bilo reči o personalnim rešenjima.

"Najbitnije je da nastavimo da povećavamo ugled skupštine, kao i da jačamo kontrolne funkcije, ali i da vodimo računa da građani od zakona i reformi koje donosimo mogu bolje da žive", rekao je Babić.

On je novinarima preneo da je atmosfera na sastanku bila, kao i na svakom prethodnom pristojna i kolegijalna.

"Dali smo ponudu koja nije zabeležena u demokratskoj praksi Srbije i sveta i želimo time da kontrolnu funkciju podelimo sa opozicijom”, objasnio je Babić. Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da se nada da će Skupština Srbije u sredu dobiti predsednika čiji će mandat trajati četiri godine, pošto je za tu funkciju potreban kontinuitet.

"Jeste reč o dobroj volji SNS, ali se ipak nadamo da će funkcija predsednika parlamenta imati kontinuitet u radu od četiri godine", rekao je Pastor novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da, između ostalog, ne bi bilo dobro da na međunarodnim skupovima i u međunarodnim institucijama srpski parlament svake godine predstavlja druga osoba.

Pastor je rekao da SVM nema aspiracija za funkciju predsednika ili potpredsednika parlamenta, ali da bi na čelu Skupštine trebalo da bude predstavnik vladajuće većine.

"Za efikasnost parlamenta mislimo da je nabolje da na njegovom čelu bude neko iz vladajuće većine", rekao je Pastor.

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije (SPS) Dijana Vukomanović ocenila je danas da je ideje da se funkcija predsednika Skupštine rotira na godinu dana pokazatelj dobre volje Srpske napredne stranke i želje da se parlament demokratizuje.

"Potrebno je da obavi još jedna krug konsultacija, pošto je to novina u političkom sistemu", rekla je Dijana Vukomanović i navela da SPS ima svog kandidata, ali da je na strančkim liderima da to saopšte.

Poslanik PUPS-a, koalicionog partnera socijalista, Momo Čolaković izjavio je da ima rezervu prema predlogu SNS o tome da se funkcija predsednika parlamentra rotira na godinu dana i ocenio da bi na čelu parlamenta trebalo da bude neko iz vladajuće kolacije.

"Mislim da to nije dobra ideja. Treba pogledati ustavna rešenja i Zakon o Narodnoj skupštini koji to ne predvidaju", dodao je.

Čolaković je ocenio da će predlog, s obzirom da dolazi iz najjače parlamentarne stranke, ako oni budu tako hteli, biti prihvaćen.

Marko Đurišić iz Nove demokratske stranke (NDS) rekao je da će ta stranka razmotriti predlog o rotiranju predsednika Skupštine i da će o tome stavu obavestiti najjaču partiju u parlamentu.

"Razmatraćemo da li je to dobra ideja i da li time može da se ojača opozicija, a ne na osnovu toga da li će mesto rotirajućeg predsednika biti ponuđeno NDS", rekao je Đurišić.

On je kazao da će NDS analizirati dobre i loše sranke tog predloga, kao i to šta se tim predlogom želi postići.

Poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac ocenio je da je predlog da se predsendik parlamenta bira svake godine egzibicionizam i eksperiment i pozvao vladajuću većinu da preuzme odgovornost u radu Skupštine.

"To ne sme da se dozvoli. Nemamo vremena za ekspermente", rekao je Šutanovac i dodao da nigde u svetu ne postoji parlament na čijem je čelu predstavnik opozicije i da je privid pokušaj da se napravi ekspertska ili vlada nacionalnog jedinstva.

On je SNS poručio da preuzme odgovornost i da je sve drugo pravljenje cirkusa.

Za lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka ideja o rotirajućem predsdniku je potpuno nova, prema njegovom mišljenju ona ima i dobre i loše strane zbog čega je, navodi, treba dobro sagledati.

Dobro je, kako je izjavio Tanjugu, da ne bude monopolizacije, ali da s druge on ne zna koliko je dobro da se predsednik menja na godinu dana, jer nije bez razloga predviđeno da ta funkcija bude na četiri godine.

Upitan da li će on biti prvi rotirajući predsednik Čanak je rekao da mu još ništa nije ponuđeno, ali da je spreman da pomogne ukoliko to bude trebalo, jer nije dobro da iz jedne stranke budu predsednik, premijer i predsednik skupštine.

Izrazio je, međutim, bojazan da za godinu dana može malo da se uradi sa te pozicije, ali i dodao da ta ideja ima u sebi elemente demokratskog parlamentarizma, koji se, kako je ocenio, u Srbiji ne primenjuje dovoljno.

"U ovom trenutku parlamentarizam kao ideja je potcenjen i svako ko može da pomogne treba to i da uradi, pa mogu i ja da pomognem ako neko smatra da treba", rekao je Čanak.

Nova stranka je ranije saopštila da smatra da ideja da predsednika parlamenta treba promeniti na svakih godinu dana nije dobra i da destabilizuje politički sistem Srbije u celosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: