RUS: Test interkontinentalne rakete

Rusija je izvela novo testiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM), potvrdili su danas zvaničnici Pentagona.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

21:13

Default images

Portparol Pentagona Stiven Voren (Steven Warren) izjavio je da je Rusija u ponedeljak obavestila američke zvaničnike o testiranju, koje je u skladu sa postojećim sporazumom o naoružanju

"Mogu da potvrdim da je Rusija juče izvela testiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM)", rekao je Voren, a prenosi AFP.

"Lansiranje je ranije prijavljeno i obavljeno kao rutinsko testiranje projektila ICBM", dodao je portparol Pnetagona i objasnio da je to učinjeno u skladu sa Sporazumom o strateškom smanjenju naoružanja (START) jer i Amerika i Rusija vrše rutinska testiranja ICBMs i SLBMS projektila (koji se lansiraju sa podmornica).

Rusija je 4. marta iz oblasti Astrahana ka jugu zemlje lansirala interkontinentalni projektil koji može da nosi i nuklearno oružje. O tome su američki zvaničnici, takodje, bili obaveštieni unapred.

Uprkos tenzijama između SAD i Rusije povodom nedavnog pripajanja Krima Rusiji i sankcija koje je zbog toga pokrenuo Vašington, dve bivše hladnoratovske sile ipak nastavljaju vojnu saradnju kao što i zajednički istražuju svemir, podsećaju agencije.

Takođe, Rusija je nastavila da omogućava američkim konvojima da prolaze kroz njenu teritoriju radi snabdevanja snaga u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: