OEBS: O Pridnjestrovlju u maju

Nova runda pregovora u rešavanju problema između Moldavije i njenog otcepljenog proruskog regiona Pridnjestrovlja održaće se maju, saopštio je OEBS.

Izvor: Beta

Utorak, 15.04.2014.

10:03

Default images

"Nadamo se iskreno da ćemo sledeću rudnu pregovora imati u maju", rekla je šefica Misije OEBS u Moldaviji Dženifer Braš.

Pregovori su posle višegodišnjeg prekida nastavljeni 2011, ali poslednja runda pregovora koja je planirana za april ove godine nije održana zbog tehničkog problema u vezi sa usvajanjem jednog novog moldavskog zakona.

"Zakon je povučen, tako da nema razloga da se nova runda pregovora ne održi", rekla je Braš.

Ona je dodala da je kriza u susednoj Ukrajini "faktor neizvesnosti".

Obnovljeni pregovori započeli su pod okriljem OEBS, organizacije kojom ove godine predsedava Litvanija. Pregovori u kojima učestvuju predstavnici Moldavije, Pridnjestrovlja, Rusije, Ukrajine i OEBS, kao i EU i SAD u svojstvu posmatrača, trebalo bi da se nastave februara, u Irskoj.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcepila. Uz rusku podršku, Pridnjestrovlje je 1992. godine proglasilo nezavisnost, što medjunarodna zajednica ne priznaje.

Na referendumu 2007. godine 97 odsto gradjana se izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.

Pripajanje Krima Rusiji probudilo je nade Pridnjestrovlja da bi moglo da se i formalno otcepi od Moldavije i postane deo Ruske Federacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: