Selaković: Vlada nacionalnog spasa

Potpredsednik SNS Nikola Selaković kaže da je situacija u Srbiji takva da naprednjaci, i pored velike izborne pobede, moraju da prave "vladu nacionalnog spasa".

Izvor: RTS

Utorak, 15.04.2014.

22:58

Default images

Prema njegovim rečima, to će biti prva vlada, posle više od 10 godina, na čijem čelu će biti "izuzetno jaka politička figura".

Selaković je, gostujući na RTS, rekao da je dobrim delom izvesno koje će stranke ući u vladu, budući da su finalizovani gotovo svi detalji sa SVM, koja će imati državne sekretare, da se čeka da SPS na svojim stranačkim organima donese odluku o ulasku u vladu, a da je "suverena odluka NDS da sebi zatvore vrata".

On je rekao da će i SPS najverovatnije biti u vladi, ali nije govorio o detaljima, navodeći da "neke od detalja ne zna, a da ne želi da iznosi delimične podatke".

Upitan da li će biti potpisani klasični koalicioni sporazumi, Selaković je rekao da je već najavljeno da će sredinom sledeće sedmice biti potpisan koalicioni sporazum sa SVM i da pretpostavlja da će tako biti i sa drugim partnerima.

Upitan da li će funkcioner NDS Miodrag Rakić biti u vladi, Selaković je podsetio da je lider naprednjaka Aleksandar Vučić ranije jasno rekao da se neće parcijalno razgovarati ni sa kim iz NDS ili neke druge stranke.

I Marko Đurišić iz NDS, koji je sa Selakovićem gostovao u istoj emisiji, rekao je da, "koliko zna", Miodrag Rakić neće ući u vladu jer to, kako kaže, "nije princip na kojem su se dogovarali da funkcionišu".

"Ne vidim šta je sporno i da Miki Rakić uđe u vladu, ali ja koliko znam - to se neće desiti", rekao je Đurišić.

Govoreći o razgovorima o formiranju vlade, Selaković je rekao da je Srbija "ojađena" i da je SNS prinuđena da i, pored uspeha na izborima, pravi "vladu nacionalnog spasa", što je, kako je naveo, bila i glavna namera Vučića kad je pozvao sve da razgovaraju o vladi.

On je rekao da je važno i dobro to što će na čelu vlade biti izuzetno jaka ličnost koja je ubedljivo dobila izbore, podsetivši da su u prethodnom periodu premijeri bili Mirko Cvetković, Vojislav Koštunica i Ivica Dačić.

Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović rekla je da je SPS voljan da nastavi reformsku i proevropsku politiku sa SNS.

Upitana da li će lider socijalista Ivica Dačić biti šef diplomatije, Vukomanovićeva je odgovorila da ne želi da licitira, dodajući da je Dačić dobio mandat da pregovora u ime socijalista, a nije želela da govori ni o tome koliko će SPS imati mesta u vladi.

Na pitanje da li bi prihvatila ministarsko mesto, Vukomanovićeva je odgovorila da će biti "zadovoljna i počastvovana da bude poslanik u Skupštini".

Dodajući da je lista oko SPS-a dobila podršku pola miliona građana, Vukomanovićeva je rekla da prema tim građanima osećaju odgovornost da nastave politiku koja je dala istorijske rezultate.

Marko Đurišić iz NDS-a rekao je da će ta stranka, iz opozicionih redova, podržavati svaki predlog ako bude vodio ka boljem životu u Srbiji.

"Bićemo opozicija, to nije ništa strašno, u svim politickim društvima postoji vlast i opozicija", rekao je Đurišić i dodao da su, za razliku od SPS-a, pokazali da im ulazak u vlast nije jedini prinicip.

On je ponovio stav stranke da neće u vladu u kojoj su socijalisti jer, kako navodi, ne veruju da reforme mogu da se ostvare uz SPS.

"Pogledajte rezultate rada ministarstava i javnih preduzeća koje su držali kadrovi SPS, kao i afere u koje su uključeni visoki funkcioneri SPS-a", rekao je Đurišić.

Član Predsedništva Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je da je DS jedina opozicija, navodeći da SNS "hrabro bira šest ministarstava, a ostala daje ekspertima kako bi pokrili njihovu nekompetentnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: