NVO: Vlada da ima potpredsednicu

Grupa nevladnih organizacija pokrenula je danas inicijativu da žene u Srbiji budu adekvatno predstavljene u najvažnijim telima vlasti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.04.2014.

17:50

Default images

U pismu prosleđenom poslaničkim grupama, predlaže se da u novoj vladi bude najmanje jedna potpredsednica, da se uvede rodno senzitivan jezik u zakone.

U tom pismu, koje je navedeno u saopštenju, pored ostalog se traži da zastupljenost žena u vladi bude minimum 30 odsto i najmanje jedna potpredsednica.

Isti procenat zastupljenosti, odnosno poštovanje usvojenih zakona, traži se i skupštinskim odborima, delegacijama parlamenta, kao i uvođenje rodno senzitivnog jezika u Zakon o vladi i Zakon o ministarstvima.

U saopštenju je navedno da inicijatori traže od stranaka koje će činiti novu Vladu Srbije da poštuju načelo ravnopravnosti u svim granama vlasti, a od poslanika da daju podršku samo onoj vladi koja će adekvatno zastupati potrebe celog društva.

Iz nevladinih organizacija podsećaju da žene čine 51,3 odsto stanovništva Srbije.

Inicijativu je, pored 25 organizacija civilnog društva, podržalo i više od 500 pojedinaca, a među potpisnicima su Centar modernih veština, Evropski pokret u Srbiji, Beogradskih fond za političku izuzetnost, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA i Ženska vlada.

Pored beogradskih, inicijativu su podržala i razna udruženja iz Valjeva, Kovačice, Užica, Novog Pazara, Priboja, Niša, Kragujevca, Pirota, Loznice, Subotice...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: