Bujošević: Dačić treba Vučiću

Dragan Bujošević smatra da Ivica Dačić može da uđe u Vučićevu vladu bez SPS, JS i PUPS, jer je ključni interes Vučića da mu Dačić amortizuje socijalne nemire.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

10:13

Default images

On podseća da je lider SNS juče, posle sednice Predsedništva stranke, rekao da će koalicioni partner naprednjaka u vladi biti SVM, a da će u vladu ući verovatno i Dačić. „Dačić nije SPS. Iako je nekima to nemoguće, mislim i da je ta varijanta moguća i da niko iz SPS, a pogotovo PUPS i JS ne bude u vlad“, rekao je on u Kažiprstu B92.

To je, kako kaže, i očekivano zbog, između ostalog, želje Rusa da se u Vladi nađe Ivica Dačić, odnosno da se sačuvaju dva ključna čoveka SPS- Dačić i Dušan Bajatović. „Rusi su insistirali na tome, a Zapad nije imao ništa protiv“, dodaje novinar.

Na pitanje da li u vladu može da uđe samo Dačić, Bujošević kaže da nam je lider SPS-a do sada više puta rekao da je u mnogim važnim stvarima odluke donosio sam. „I kada je dao podršku manjinskoj vladi Vojislava Koštunice 95 odsto u stranci je bilo protiv toga. Ista situacija je bila i kada je ušao u vladu sa DS“, podseća Bujošević.
„On to može jer su kod nas liderske partije, bez obzira na sve sednice predsedništava i glavnih odbora. Kod nas lider može sve dok ima rejting. Ostali mogu da gunđaju, ali to je tiho i to se ne čuje. I tako je sve dok lider ima rejting, a kad mu rejting padne onda se on ruši“, dodaje on.

Govoreći o tome šta je Vučić ponudio Dačiću, kao i o tome šta bi on želeo, Bujošević kaže da se ipak ne zna tačno šta je ponuda Dačiću. „On je rekao u jednoj emisiji šta bi voleo, ali Vučić još nije rekao svoje. Dačić je u ovoj političkoj igri beskrajno precizan, oprezan i pažljiv i hoda kao po jajima. On ne želi u ovom trenutku da iznervira Vučića, on je sada kao mala maca i prede. Dakle, ne verujem da je bez Vučića izneo svoj spisak želja“, smatra Bujošević.

Na pitanje koji je zajednički interes Vučića i Dačića, on kaže da zajednički interes postoji i da se on ogleda u amortizaciji eventualnih socijalnih nemira zbog bolnih reformi.

„Vučić pretpostavlja da će reforme biti ’bolne’ i da mu je potrebno da ima nekog pored sebe ko će moći da amortizuje neke socijalne nemire i bunt, ako se oni budu javili. Jer, biračko telo Dačia je slično onom koje ima Vučić, a baš će to telo biti najviše pogođeno reformama. Dakle, Vučiću treba Dačić da gasi socijalne nemire ako ih bude. I to je ključni interes Vučića da mu Dačić bude u vladi i to mu je veći značaj nego što mu Rusi kažu da hoće zbog Srbijagasa Dačića u Vladi“, ističe Bujošević.

U tom smislu, dodaje on, pitanje nastavka pregovora sa Kosovom nije tako ekskluzivno, pogotovo jer je sve oko Briselskog sporazuma prošlo tako tiho. „Njihovi glasači se nisu ni tada bunili, pa neće ni sada, a ne verujem ni da će se desiti ništa spektakularno iritirajuće po javno mnjenje“, kaže Bujošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: