Burkhalter zabrinut zbog Ukrajine

Šef švajcarske diplomatije i predsedavajući OEBS Didije Burkhalter izrazio je u Kijevu duboku zabrinutost zbog situacije u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

22:15

Default images

On je uputio punu političku podršku Specijalnoj posmatračkoj misiji OEBS u toj zemlji.

"Zahvaljujući prikupljanju informacija i posmatranju, utvrđivanju činjenica i izveštavanju na nepristrasan način, posmatrači su 'oči i uši' međunarodne zajednice u Ukrajini", ocenio je Burkhalter, navedeno je u saopštenju OEBS.

Burhalter je naglasio i značajnu ulogu posmatrača OEBS-a u praćenju predsedničkih izbora koji su zakazani za 25. maj.

Šef OEBS istakao je da u cilju podizanja transparentnosti i tačnosti informacija o tekućim dešavanjima, misija započela svakodnevno izveštavanje javnosti, pored tog što šalje redovne izveštaje državama članicama svoje organizacije.

Burkhalter se sastao sa šefom posmatračke misije Ertogrulom Apakanom i njegovim zamenicima Markom Eteringtonom i Aleksandrom Hagom, sa kojima je razgovarao o narednim koracima za delovanje misije u kojoj je zasad 129 posmatrača.

Nakon sastanaka u Kijevu, Burkhalter je posetio Odesu, gde se sreo sa aktuelnim ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom i ministrom spoljnih poslova Andrejem Deščicijom.

Burkhalter je izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i predložio da se u ovom kritičnom trenutku svi akteri uzdrže od nasilja i svih koraka koji vode ka destabilizaciji.

"To je naša zajednička odgovornost da sprečimo dalju eskalaciju i da se striktno pridržavamo principa Završnog akta iz Helsinkija, uključujući i nekorišćenje sile, nemešanja u unutrašnje stvari, poštovanja ljudskih prava i mirnog rešavanja sporova", kazao je Burkhalter.

On je pozdravio planove Ukrajine, Rusije, SAD i EU da se sastanu 17. aprila u Ženevi i naglasio značaj dijaloga između glavnih spoljnih aktera u ukrajinskoj krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: