"Neprijateljske izjave Đukanovića"

Neprijateljske izjave Mila Đukanovića tokom njegove posete SAD, kao i pridruživanje Crne Gore EU u sankcijama protiv Rusije izazivaju duboko razočaranje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.04.2014.

19:49

Default images

Ovo je danas saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"U Moskvi su obratili pažnju na nedavnu posetu predsednika vlade Crne Gore Mila Đukanovića Sjedinjenim Državama. Iz usta crnogorskog rukovodioca u glavnom gradu SAD čuli su se pozivi da Crna Gora što pre bude primljena u NATO", navodi Ministarstvo.

Takođe, u svojim istupima Đukanović je dopustio neprijateljske izjave na račun Rusije, koje, zajedno sa pridruživanjem Crne Gore EU u sankcijama prema Rusiji izazivaju duboko razočaranje.

"Takve izjave i potez su u suprotnosti sa tradicijom prijateljstva i međusobnog razumevanja među narodima dve zemlje", navedeno je u saopštenju.

Đukanović se tokom posete Vašintonu sastao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta, a održao je i predavanje u Atlantskom savetu.

Tada je ocenio da postoji međuzavisnost između krize u Ukrajini i "napora na destabilizaciji Balkana" ukazao da se u regionu "kao na rezervnom terenu, takođe oštro sukobljavaju pronatovska i antinatovska politika".

"Ukoliko se uspesi na nekim drugim, prividno udaljenim područjima, poput Sirije, Irana, Ukrajine, shvate kao ohrabrenje za antinatovsku politiku u regionu onda moramo dodatno biti zabrinuti za budućnost i stabilnost zapadnog Balkana, ali i kredibilnost NATO-a", ocenio je Đukanović tokom jednog od predavanja u glavnom gradu SAD.

Po njegovim rečima, signal iz Ukrajine treba na pravi način protumačiti i hrabro ući u dalje širenje evroatlantske zone stabilnosti, pre svega na prostoru Balkana.

"Crna Gora se tu preporučuje kao neko ko može biti prva naredna članica i poslužiti Alijansi, da i na takav način formuliše svoj odgovor na Ukrajinu", zaključio je Đukanović.

Što se tiče sankcija protiv Rusije, kojima se, po navodima ruskog MIP-a pridružila Crna Gora, zvanična Podgorica je ranije negirala takve medijske navode. Objašnjeno je da se Crna Gora, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, pridružila sankcijama protiv bivšeg predsednika Ukrajine i članova njegovog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: