Premijer Krima od danas gubernator

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je danas sadašnjeg premijera Krima, Sergeja Aksjonova, za vršioca dužnosti gubernatora tog poluostrva.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.04.2014.

19:38

Default images

Aksjonov, koji obavlja dužnost krimskog premijera od početka napora tog regiona krajem februara da se odvoji od Ukrajine i pripoji Rusiji, biće gubernator Krima do izbora, navodi se u ukazu koji je objavljen na sajtu Kremlja, prenosi AFP.

Putin, koji je se danas sastao sa Aksjonovim u svojoj rezidenciji u Moskvi, zahvalio je krimskom premijeru na pomoći u pripajanju Krima Rusiji, rekavši mu: "To je pre svega Vaše dostignuće".

Aksjonov je obećao Putinu da ga neće razočarati.

Prethodni krimski premijer Anatolij Mohilov svrgnut je nakon što su naoružani ljudi preuzeli zgradu saveta ministara, a poslanici kasnije izabrali 41-godišnjeg Aksjonova na to mesto, podseća francuska agencija.

Aksjonov je postao otvoreni zagovornik stavljanja poluostrva pod vladavinu Moskve i bio je jedan od organizatora kontroverznog referenduma o otcepljenju Krima od Ukrajine koji je održan 16. marta.

Putin se danas sastao i sa gradonačelnikom Sevastopolja, Aleksejem Čalijem, koji je bio od pomoći u stavljanju tog ukrajinskog lučkog grada pod moskovsku kontrolu.

Sevastopolj, koji je odavno baza ruske Crnomorske flote, takođe je dodeljivanjem statusa ruskog regiona nagrađen za odricanje poslušnosti Kijevu, navodi AFP.

Putin nije imenovao Čalija, već Sergeja Menjaila, ruskog admirala i bivšeg zamenika komandanta Crnomorske flote, na mesto vršioca dužnosti gubernatora Sevastopolja.

I Aksjonov i Čali su na "crnoj listi" EU i SAD zbog separatizma, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: