10. sednica SB UN: Bez rešenja

SB UN održao noćas hitan sastanak o eskalaciji krize u Ukrajini na kojem su predstavnici zapadnih zemaljla optužili Rusiju za tenzije na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

07:26

Default images

Moskva je, s druge strane, pozvala Kijev da "prestane da koristi silu protiv ukrajinskog naroda".

Sastanak, sazvan na zahtev Rusije, održan je nakon jučerašnjih izjava ukrajinskih zvaničnika o pokretanju "antiterorističke akcije velikih razmera" protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

"Krv je već prolivena i treba sprečiti eskalaciju nasilja", rekao je ruski ambasador pri UN Vitali Čurkin.

On je apelovao na zapadne zemlje, pre svega SAD, da izvrše pritisak na vlasti Kijeva da "prestanu da upotrebljavaju silu protiv ukrajinskog naroda i da započnu dijalog".

"Zapad je taj koji će odlučiti da li gradjanski rat u Ukrajini može da se izbegne", rekao je Čurkin. On je rekao da Zapad snosi 99 odsto odgovornosti za to šta se dogadja u Ukrajini.

Ni jedna članica Saveta bezbednosti nije podržala Rusiju. Najblaži i najkraci su bili govori predstavnika Kine i Ugande. Kineski predstavnik je izrazio žaljenje zbog situacije, nadu u političko rešenje i spremnost da u tome pomogne.

Vodeće zapadne zemlje su oštro optužile Rusiju, a za njenog predstavnika u SB Ćurkina rekle da iznosi neistinu i manipuliše propagandom iz Moskve.

Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer je, osudjujući "ruske dezinformacije i propagandu", optužila Moskvu za "stvaranje i orkestriranje nestabilnosti" na istoku Ukrajine.

Ona je navela da su nedavni dogadjaji u toj oblasti "kopija taktike koje su ruske snage koristile u prvim fazama krize na Krimu".

"Znamo ko stoji iza toga: samo je Rusija sposobna za jednu takvu operaciju u tom regionu", podvukla je Pauer.

Britanski ambasador pri UN Mark Lajal Grant ocenio je povodom sadašnje situacije u Ukrajini da je u pitanju "opasna eskalacija nasilja u situaciji koja je već rizična".

"Rusija se ponovo direktno meša u unutrašnja pitanja Ukrajine, koristeći izgovore i vojnu silu", rekao je britanski predstavnik u UN, apelujući na Moskvu da povuče oko svojih 40.000 vojnika sa ukrajinsko-ruske granice.

Prema njegovim rečina, Rusija nastoji da nametne svoju volju narodu Ukrajine koristeći dezinformacije, zastrašivanja i agresiju, a to je "potpuno neprihvatljivo".

Francuski ambasador pri UN Žerar Aro je takođe istakao da scenario na istoku Ukrajine podseća na scenario na Krimu od pre mesec dana. On je izrazio nadu da će sastanak predstavnika Ukrajine, Rusije, SAD i Evropske unije u Ženevi, povodom krize na istoku Ukrajine doprineti rešavanju situacije.

Čurkin je u vezi sa predstojećim sastankom, koji je zakazan za 17. april, upozorio je da bi moglo da do njega ne dođe ukoliko vojne operacije počnu na istoku Ukrajine.

Ukrajinski ambasador pri UN Juri Sergejev izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je njegova zemlja "suočena sa terorističkim napadom velikih razmera iza koje stoji Rusija". "Apelujemo na naše ruske partnere da odmah prestanu da krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", podvukao je
Sergejev.

Ukrajinske specijalne snage razmenile su juče vatru sa proruskom milicijom kod grada Slovjanska, prilikom čega je poginuo najmanje jedan specijalac a pet je ranjeno. To je bio prvi oružani sukob na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Oleksandar Turčinov izdao je sinoć naređenje o započinjanju antiterorističke operacije velikog obima protiv proruskih demonstranata na istoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: