Ostavka zbog glasanja DS u PSSE

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora i internacionalni sekretar DS Dušan Spasojević potvrdio je da je podneo ostavku na sve funkcije u toj stranci.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.04.2014.

11:29

Default images

Kao razlog za ostavku Spasojević je naveo glasanje predstavnica DS u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE), Vesne Marjanović i Nataše Vučković, za rezoluciju kojom se delegaciji Rusije oduzima pravo glasa, a Rusija isključuje iz vodećih tela PSSE. Potpredsednica DS Nataša Vučkovič održaće u 12 sati konferenciju za medije u sedištu Demokratske stranke u Krunskoj.

"Duboko sam nesaglasan sa takvim stavom narodnih poslanika, koji smatram ne samo suprotnim spoljnopolitičkim interesima naše zemlje, već i drastičnim odstupanjem od državotvorne i nacionalno odgovorne politike koju su, u ime DS i hiljada članova stranke, vodili i vode svi njeni lideri", navodi se u izjavi Spasojevića agenciji Beta.

On je ocenio "poraznom" činjenicu da su tom prilikom zaobiđeni nadležni organi DS-a, prekršena praksa usaglašavanja stavova o najvažnijim temama i ignorisani zaključci koje je povodom ukrajinske krize usvojio odbor za spoljne poslove DS.

"Ostavku sam podneo kako bih zaštitio integritet Spoljnopolitičkog odbora, dostojanstvo svih njegovih članova i sopstveni ugled", dodao je Spasojević.

Prilikom usvajanja rezolucije od 11. aprila kojom se uskraćuje pravo glasa ruskoj delegaciji, a Rusija isključuje iz vodećih tela PS SE, članovi srpske delegacije različito su glasali.

Poslanici iz Demokratske stranke i Ujedinjenih regiona Sbije podržali su rezoluciju kojom ruska delegacija gubi pravo glasa do kraja ove godine, protiv su bili poslanici iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, dok je poslanica Liberalno demokratske partije bila uzdržana.

Dušan Spasojević izabran je za Internacionalnog sekretara DS 22. jula prošle godine, a na toj funkciji bio je i u periodu od 2004. do 2006. godine.

Bio je ambasador Srbije u Turskoj, spoljnopolitički savetnik ranijeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a potom i pomoćnik ministra odbrane i državni sekretar u Ministarstvu odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: