"Stanje vodi ka raspadu Ukrajine"

Interesi velikih sila su konfrontirani, čini se da nema političke volje da se dođe do rešenja, a to bi moglo da dovede i do raspada Ukrajine, kaže Dušan Lazić.

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2014.

19:01

Default images

Današnje vesti su posebno obeshrabrujuće, svi dosadašnji napori da se nađe političko rešenje i velikih sila i snaga u Ukrajini nisu urodili plodom, rekao je gostujući u Vestima TV B92 nekadašnji ambasador u Ukrajini Dušan Lazić.

Ova situacija mogla bi da odvede do onoga što se u javnosti već čulo - do građanskog rata i do raspada Ukrajine, kaže nekadašnji diplomata. Kako je rekao to bi dovelo i do promena i u međunarodnim odnosima.

Lazić je ocenio da su interesi velikih sila duboko podeljeni i izraženo konfrontirani, toliko da se čini da je teško doći do rešenja. "Čini mi se da ovde i nema političke volje da se brzo dođe do rešenja, niko ne odustaje od svojih ciljeva i to zaoštravanje je veoma zabrinjavajuće", kaže Lazić.

Na pitanje koliko je aktuelna ukrajinska vlast sposobna da se nosi sa novonastalom situacijom, naročito kada se zna da su pred zemljom izbori zakazani za maj, Lazić kaže da vlast ima ograničeno dejstvo, da ta vlast ne gospodari.

"Ukrajina je već do sada ozbiljno destabilizovana... Pitanje je da li će ova vlast i biti u mogućnosti da na celoj teritoriji Ukrajine organizuje izbore. Jer procesi negativni su suviše daleko otišli".

Procesi su suviše daleko otišli, suviše je velika šteta i za Ukrajinu i za svet učinjena, da bi se moglo smatrati da neki potezi ove vlasti kijevske mogu da dovedu do pozitivnih rezultata, bar ne brzo, kaže nekadašnji ambasador.

Upitan može li se pronaći diplomatsko rešenje za novonastalu situaciju, Lazić kaže da može, ali ukoliko postoji dobra volja.

"Ukoliko glavni akteri, SAD i EU s jedne strane i Rusija s druge strane, ukoliko shvate ozbiljnost situacije može se naći... Ali, ovo zaoštravanje ide do takvih razmera da se približavamo crvenoj liniji, da se dolazi do događaja koji uzimaju maha, a onda dolazimo do toga da ti događaji kontrolišu sve. Ljudi ne kontrolišu događaje nego obrnuto".

Danas je predstavnik Amerike optužio Rusiju da je ona umešana, naglasio je Lazić.

Lazić je zaključio da je indikativno da zemlje članice EU, koje su nekada bile članice Varšavskog pakta, zahtevaju jači kurs prema Rusiji i zahtevaju jednu jaču demonstraciju sile, jer se plaše ambicija Putinove Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: