"Povlačenje vojske ili izolacija"

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen upozorio je da bi "svako dalje rusko vojno mešanje u Ukrajini" povećalo međunarodnu izolaciju Moskve.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.04.2014.

14:01

Default images

Rasmusen je izrazio zabrinutost zbog pojave naoružanih proruskih grupa u istočnoj Ukrajini.

"Veoma sam zabrinut zbog dalje eskalacije tenzija u istočnoj Ukrajini. Mi vidimo da proruski separatisti sprovode orkestriranu kampanju nasilja čiji je cilj destabilizacija Ukrajine kao suverene države", naveo je Rasmusen u saopštenju.

On je nazvao "ozbiljnim razvojem situacije" to što su se u istočnoj Ukrajini, kako navodi Rojters, pojavile grupe sa specijalizovanim ruskim oružjem u identičnim uniformama bez obeležja kakve su nosili "ruski vojnici prilikom zauzimanja Krima".

Generalni sekretar NATO pozvao je Rusiju da "smiri" situaciju i povuče veliki broj svojih vojnika, među kojima su i pripadnici specijalnih snaga, iz oblasti oko ukrajinske granice.

"Svaka dalja vojna intervencija, pod bilo kojim izgovorom, samo će produbiti međunarodnu izolaciju Rusije", poručio je Rasmusen.

I Eštonova pozvala Rusiju da povuče trupe sa ukrajinske granice

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Eštton takođe je izrazila duboku zabrinutost zbog eskalacije ukrajinske krize.

Duboko sam zabrinuta zbog učestalih akcija naoružanih pojedinaca i separatističkih grupa u više gradova u istočnoj Ukrajini, gde su zauzete policijske stanice i drugi objekti, a oko Slavjanska su podignute barikade”, poručila je Ešton u saopštenju za medije.

Ona je podvukla snažnu podršku EU teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i ponovila poziv Rusiji da povuče trupe sa ukrajinske granice i prestane da destabilizuje tu zemlju.

Ešton je pohvalila ukrajinske vlasti zbog uzdržanosti i poručila im da je uspešno organizovanje parlamentarnih izbora 25. maja najbolji odgovor na krizu u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: