Jacenjuk: Odgovornost na Rusiji

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ponovio je da je posvećen postojanju dobrih odnosa Kijeva i Moskve, ali prebacio odgovornost za probleme na Rusiju.

Izvor: B92

Petak, 11.04.2014.

21:59

Default images

"Želim da moja zemlja ima dobre odnose i sa Rusijom, ali naši ruski partneri nam to ne dozvoljavaju", rekao je Jacenjuk na lokalnoj televiziji, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

Prema njegovim rečima Ukrajinci su zabrinuti kako za domaću tako i za inostranu političku situaciju.

"Teško je smiriti ljude kada su ruske trupe rasporedjene duž granice sa Ukrajinom i naši domaći (ukrajinski) proizvodi bi trebalo da slobodno prelaze granicu i da budu prodati u Rusiji, ali mi nemamo mogućnost da to uradimo", objasnio je ukrajinski premijer, prenosi Itar Tass.

Eskalacija napetosti u Ukrajini moguća je samo u slučaju da vlada u Kijevu, koja uživa ogromnu podršku SAD i EU, odluči da je podstakne, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se upozorava da mogućnost održavanja multilateralnih sastanaka, kao i šanse za saradnju povodom ukrajinske krize, mogu biti uništene ukoliko se odluči da se regionalni protesti suzbiju upotrebom sile, prenela je ruska agencija Itar-Tass.

Zvaničnici u Kijevu, Vašingtonu i evropskim prestonicama to treba dobro da znaju, kaže se u saopštenju.

Činjenica da Kijev može računati na podršku Zapada (za svoju sklonost prema agresivnim opcijama) je takodje praktično osigurana, navodi ministarstvo.

U protivnom, teško bi bilo razumeti pretnje kijevske vlade da će izvršiti napad na zgrade u Donjecku i Lugansku koje su okupirali demonstranti, kao i izjavu ministra finansija Ukrajine, u smislu da vlasti ne planiraju da paket pomoći od medjunarodnih institucija iskoriste da plate dugove (za prethodno već potrošen prirodni gas) Gaspromu, tvrdi se u saopštenju Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: