EU šalje savetnike u Ukrajinu?

Britanija, Švedska i Poljska traže od Evropske unije da pošalje u Ukrajinu pravosudne i policijske savetnike.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

18:37

Default images

Savetnici EU trebalo bi da pomognu stabilizaciji Ukrajine, kaže se u dokumentu u koji je uvid imala britanska agencija Rojters, koja dodaje da će taj potez najverovatnije naići na negodovanje Rusije.

Misija EU bi trebalo da ponovno izgradi ukrajinski pravosudni i policijski sistem i to u kraćem vremenu, kako bi pomogla borbi protiv sporadičnog nasilja u zemlji koja ima 46 miliona stanovnika - i položila temelj za sprovođenje predloženog ugovora o slobodnoj trgovini sa EU.

"Ponovno uspostavljanje poverenja u vladavinu zakona u Ukrajini biće ključno za buduću stabilnost. Zbog toga predlažemo misiju koja će biti fokusirana na podršku policiji i pravosudnom sistemu", kaže se u dokumentu.

Takva misija morala bi da dobije podršku preostalih od 28 članica EU i najverovatnije bi naišla na negodovanje Moskve, koja je optužila Zapad za mešanje u unutrašnje stvari svoga suseda Ukrajine.

Nemačka, koja je nastojala da iskoristi svoj uticaj kod predsednika Rusije Vladimira Putina i smiri krizu, saopštila je da podržava predlog i da njeno ministarstvo traži brzu primenu. Britanija, Švedska i Poljska su rekle da žele da ta misija bude na terenu do juna, navodi Rojters.

Ministri spoljnih poslova zemalja EU trebalo bi da o tom planu diskutuju u ponedeljak sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Eštron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: