Lugansk se sprema za "okršaj"

Oko 1.700 građana grada Luganska, na istoku Ukrajine, okupilo se kod zgrade uprave Službe bezbednosti (SBU), koju su zauzeli.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

17:46

Default images

Oni tvrde da se spremaju za odbranu od očekivanog napada ukrajinskih specijalaca.

Proruski demonstranti u Lugansku, odbacili su ponudu privremenih ukrajinskih vlasti o amnestiji za one koji su zauzeli vladine zgrade i naveli da će položiti oružje jedino ako Kijev pristane na referendum o budućnosti tog regiona.

Predsednik Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine i vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov izjavio je prethodno da će oni koji su zauzeli upravu Službe bezbednosti (SBU) u Lugansku i zgradu oblasne uprave Donjecka biti oslobođeni od krivičnog gonjenja u slučaju da odlože oružje i napuste zgrade, javile su agencije.

U međuvremenu, očekuje se da istekne rok od 48 sati koji je privremeni ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov postavio u sredu za rešavanja situacije na istoku zemlje, čak i silom ako bude potrebno.

Demonstranti koji drže zgradu službi bezbednosti u Lugansku, prema izveštaju Rojtersa, nose pancirne prsluke i naoružani su kalašnjikovima, pištoljima i drugim vatrenim oružjem.

"Konkretno, tražimo referendum o federalizaciji kako bi se čula volja naroda", rekao je jedan od lidera protesta u Lugansku Aleksej Kolekin, među onima koji su zauzeli upravu SBU.

Posle Avakovljevog jučerašnjeg ultimatuma, danas je predsednik Vrhovne rade Turčinov pokušao da ublaži napetosti.

"U slučaju da ljudi odlože oružje i oslobode administrativne zgrade, biće oslobođeni krivične odgovornosti. Spreman sam da to garantujem predsedničkim ukazom", rekao je Turčinov na skupštinskoj sednici, prenela je ukrajinska agencija UNN.

Turčinov je rekao da je taj predlog razmotrio sa ljudima koji se nalaze u zauzetim zgradama Luganska i Donjecka.

RIA Novosti navodi da je Turčinov rekao da je telefonom razgovarao sa ljudima koji su zauzeli zgradu SBU u Lugansku.

"Kako ne bi bilo krvoprolića, izneo sam predlog građanima koji se nalaze u toj zgradi i spreman sam isti predlog da iznesem ljudima koji se nalaze u Donjeckoj oblasnoj administraciji", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: