"Rusija prvo da povuče trupe"

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen poručio je Rusiji da pre bilo kakvih pregovora o rešavanju krize u Ukrajini mora da povuče trupe. “

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

13:33

Default images

Ako Rusija istinski želi dijalog, prvi korak je povlačenje trupa”, rekao je Rasmusen novinarima nakon susreta sa českim premijerom Bohuslavom Sobotkom u Pragu.

Generalni sekretar je ukazao da je Rusija rasporedila oko 40.000 vojnika na granici sa Ukrajinom.

“Oni ne vežbaju, nego se spremaju za borbu”, rekao je on.

Rasmusen je optužio Rusiju da podstiče etničke tenzije i nemire u istočnoj Ukrajini, rekavši da se to može dokazati uvidom u satelitske snimke.

“Rusija koristi vojnu silu kako bi primorala Ukrajinu da postane federalna i neutralna država, ali takvu odluku može da donese samo suverena Ukrajina”, izjavio je politički šef NATO.

On je ponovio ranije izrečene optužbe da je Rusija prekršila medjunarodno pravo pripajanjem Krima.

Uprkos oštrim rečima, generalni sekretar je naglasio da NATO ne planira da se vojno angažuje u Ukrajinskoj krizi,već da se oslanja isključivo na diplomatska sredstava.

U Ženevi su za četvrtak sledeće nedelje zakazani razgovori Evropske unije, Rusije, Ukrajine i Sjedinjenih Država o smirivanju ukrajinske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: