Tadić:Istorijski trenutak da radimo

Boris Tadić izjavio je posle razgovora sa Aleksandrom Vučićem da je u Srbiji nastupio istorijski trenutak kada je nužno da vlada i opozicija složno rade.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.04.2014.

11:56

Default images

Potrebno je složno da rade na rešavanju društvenih i ekonomskih problema, rekao je Tadić, predsednik NDS i istakao da će se njegova stranka ponašati u skladu s tim, bilo da bude deo vladajuće koalicije, bilo da ostane u opoziciji.

"Postoje okolnosti kada se zemlje suočavaju sa istorijskim iskušenjima i vlada će morati da donosi teške odluke, a to neće moći da čini ako pozicija pristupa demagoški tom procesu", rekao je Tadić posle razgovora sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem o formiranju vlade.

Tadić je, kako je istakao, veoma zadovoljan današnjim razgovorom, jer su identifikovani ključni problemi društva i načini na koje oni moraju da budu rešavani, a razgovori o mogućoj saradnji SNS i NDS biće nastavljeni narednih dana.

Sastanak je, prema njegovim rečima, bio gotovo u potpunosti fokusiran na ekonomska i egzistencijalna pitanja i pokazao da postoji najviši mogući nivo saglasnosti dveju stranaka o tim temama. "Nismo imali dogovor o učešću NDS u vladi pre izbora, ali smo imali korektnu debatu. Nastavićemo razgovore da li će NDS ući u vladu ili će biti u opoziciji. Najvažnije je što imamo saglasnost oko problema društva i načina na koji treba da se rešavaju", kazao je Tadić.

"Srbija ne može postati članica EU ako ima loš ekonomski sistem i ako u nju donosi svoje ekonomske probleme, tako da opozicija ne može da tvrdi da se zalaže za ulazak u EUm a da istovremeno ne podržava vladine evropske zakone", rekao je on.

Aleksandar Vučić je rekao da su današnji razgovori bili dobri, temeljni i opsežni i da bi po nastavku, tokom vikenda, trebalo da bude poznato da li će NDS biti deo opozicije ili vlade, ili će "nekim stručnim ljudima biti dozvoljeno da pomognu", na šta je Tadić odgovorio:

"Dozvolite da vidimo o kojim ljudima je reč".

Upitan da li ostaje pri stavu da u vladu ne ulazi ako u njoj bude Socijalistička partija Srbije Tadić je rekao da ostaje pri tome i da tu nije reč o personalnim, već o pitanjima razvoja zemlje.

On je tu kao primer naveo da se SPS nije saglasio s time da penzije budu povećane samo najsiromašnijim penzionerima, već je, kako je istakao Tadić, insistirao na linearnom povećanju. Tadić je rekao da učešće socijalista u vladi ne bi ojačalo njen kapacitet da u budućnosti donosi odluke koje su ekonomski motivisane i održive.

"Radi se o principijelnom pitanju i mogućnosti da se ekonomski razvija Srbija. Nije rešenje da svi budu u vladi, jer takva vlada ne može da funkcioniše. Vlada mora da radi timski - i personalno i politički i ideološki", rekao je Tadić.

On je dodao da su tokom današnjeg razgovora pomenute neke pogrešne odluke iz prošlosti koje nisu doprinele održivom ekonomskom razvoju Srbije, kao što je linearno povećanje penzija umesto povećanja za najsiromašnije penzionere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: