Ukrajina ne traži oružje od NATO

Ukrajina, blokirana u sukobu s Rusijom, računa na SAD i druge članice NATO, kad je reč o snabdevanju opremom - uniforme i gorivo za avione, ali ne traži oružje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.04.2014.

21:55

Default images

Ukrajina, blokirana u sukobu s Rusijom, računa na SAD i druge članice NATO-a, kad je reč o snabdevanju opremom kao što su uniforme i gorivo za avione, ali ne traži oružje, saopštio je danas ukrajinski ambasador u Alijansi Ihor Dolhov.

Zvaničnici NATO-a tvrde da je Rusija rasporedila oko 40.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, dok nemiri na istoku Ukrajine šire strahovanja
da bi ruske snage u toj oblasti mogle da intervenišu, kao što su učinile na Krimu, preneo je Rojters.

Ukrajina nije članica NATO-a, a zapadni političari i vojni lideri jasno su stavili do znanja da Alijansa nije voljna da pruži vojnu pomoć Ukrajini, ako se u toj zemlji dogodi invazija.

Međutim, NATO i Ukrajina pojačali su saradnju od početka krize na Krimu, a Kijev, kako kaže Dolhov, očekuje više pomoći od Alijanse.

Ukrajina je predala NATO-u "probnu listu" svojih potreba kad je reč o vojnoj opremi, uključujući uniforme, rezervne delove i gorivo za avione, zbog čega će misija Alijanse sledeće nedelje posetiti tu zemlju, najavio je Dolhov u intervjuu za britansku agenciju.

"Ne govorimo o oružju, municiji, oružanim sistemima. Govorimo o materijalima, potencijalno potrebnim za svakodnevno funkcionisanje ukrajinskog odbrambenog sektora", istakao je Dolhov.

Ambasador je rekao i da zahtev za priključenje NATO-u nije na agendi ukrajinske nove vlade, jer u Ustavu postoji zakon koji jasno određuje status Ukrajine van Alijanse.

Dolhov ipak nije odbacio mogućnost da se ova situacija promeni, rekavši da to zavisi isključivo od ukrajinskog naroda.

Dolhov je rekao i da je lista potrebne opreme "nažalost veoma dugačka", jer je Ukrajina," tokom ruske okupacije Krima, ustanovila da spremnost njenih oružanih snaga nije visoka kao što je bilo očekivano".

"Vlada SAD je već donela odluku i isporučila jedan deo opreme s liste", rekao je Dolhov ne iznoseći detalje.

Šef ukrajinske diplomatije Andrij Deščicja, sastao se prošle nedelje, tokom sastanka NATO-a u Briselu s više ministara, a svi oni, uključujući američkog državnog sekretara Džona Kerija, šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga i ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutoglua, rekli su da će "njihove vlade biti spremne da pomognu Ukrajini, posebnom, konkretnom pomoći", kazao je Dolhov.

"Treba da formulišemo konkretnije zahteve onoga što NATO može da učini, kako bi NATO mogao da postavi svoju misiju u Ukrajini, koja bi procenila situaciju", ocenio je Dolhov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: